06-12-2022

Najbolji način da iskoristite sva ljekovita svojstva kurkume

Posljednjih godina kurkuma je postala vrlo popularna u našoj kuhinji, kako zbog svoje specifične arome i jarke boje, tako i zbog brojnih ljekovitih svojstava


Foto: Pixabay

Iz tog razloga, ljudi rado dodaju kurkumu u najrazličitija jela, kao što su supe, čorbe, variva, pa čak i čajeve i peciva.

Ipak, ono što je malo poznato jeste činjenica da tijelo ne može u potpunosti da apsorbuje sve hranljive materije iz kurkume jer se ona veoma brzo razlaže u crijevima i jetri. Iz tog razloga neophodno je da kurkumu kombinujete sa crnim biberom.

Naime, ovaj začin povećava apsorpciju hranljivih sastojaka iz kurkume, a mnoge naučne studije otkrile su da kombinacija ova dva sjajna začina u velikoj meri utiče da jačanje zdravlja i sprečavanje raznih bolesti.

Ljekovita svojstva kurkume su mnogobrojna, ovo su samo neka od njih:

Smanjuje upalu i ublažava bolove

Dva aktivna sastojka u kurkumi i biberu – kurkumin i piperin, povoljno djeluju na upale i ublažavanje bolova. To je naročito važno sada, u sezoni virusa, kada je bitno preventivno djelovati i zaštititi se prije nego što nastupi prehlada.

Štiti od kancera

Kao što je već spomenuto, istraživanja su pokazala da piperin, koji se nalazi u biberu, može da poveća apsorpciju kurkume čak 1.000 puta. Imajući u vidu činjenicu da je kurkuma odlična za prevenciju kancera, to je samo razlog više da što prije u svoju ishranu uvrstite kombinaciju kurkume i bibera.

Ovu mješavinu začina možete dodati čorbama, salatama, sosevima i drugim jelima. Pored toga, možete pomiješati pola kašičice kurkume i jednu četvrtinu kašičice bibera i to popiti s malo vode. Ovaj rastvor pijte dva puta dnevno, ujutro i uveče.

Umanjuje simptome depresije

Budući da kurkuma i biber povećavaju nivo dopamina i serotonina u mozgu, jasno je zašto je ova mješavina začina odlična za spriječavanje potištenosti, melanholije i depresije, što je u današnje vrijeme, kada je briga o mentalnom zdravlju prioritet većine ljudi, jako važno znati.

Pomaže u gubitku kilograma

Konačno, ali ne i najmanje važno, kombinacija kurkume i bibera odlična je i za očuvanje mladolikog izgleda i gubitak neželjenih kilograma. Piperin koji se nalazi u biberu ubrzava metabolizam i sagorevanje masnih naslaga.

Takođe, određena istraživanja su pokazala da biber produžava osjećaj sitosti, čime se sprječava prejedanje, odnosno nepotreban unos suvišnih kalorija.

Sada kada znate sva blagotvorna svojstva ove mješavine, vjerujemo da će kurkuma i biber postati vaša omiljena kombinacija začina, piše „City Magazine“.