20-04-2020

Najbrže će se oporaviti turistička privreda

Nakon pandemije kovid 19, oporavak turističke privrede biće brži od cjelokupne ekonomije, saglasni su turistički eksperti i profesori iz Zagreba i Budve, Veljko Ostojić i Rade Ratković.


Ilustracija (Foto: Pixabay)

U izjavi za Radio Crne Gore profesor Ostojić kaže da se uskoro očekuje otvaranje granica i da će u Hrvatsku na more doći auto-gosti, uglavnom iz regiona.

Crnogorski profesor Rade Ratković smatra da je takav scenario moguć i kod nas uz neophodnu dugoročnu finansijsku pomoć države, sanacione programe ali i promišljenu markentišku strategiju.

”Trenutno najvažniji zadatak u turističkoj hotelskoj industriji je sačuvati radna mjesta i odložiti plaćanje kreditnih obaveza.Uz pomoć države,naredna tri mjeseca,taj dio je relaksiran.Međutim,sanacione planove koje će privrednici pripremiti,trebalo bi da podrži Vlada do maja naredne godine”, kaže profesor Ratković.

I u susjednoj Hrvatskoj se zalažu za pomoć vodećoj privrednoj gani na 12 mjeseci, poruka je profesora Veljka Ostojića, nekadašnjeg ministra turizma.

"Predstojeća ljetnja turistička sezona biće teška ali spremni smo da dodatnim naporima prebrodimo prepreke. Pripremaju se strateški marketinški programi naporedo sa turističkim koridorima.Prvi će biti Hrvatska-Češka,sa kontrolom turista na korona-virus prilikom ulaska u državu i s druge strane obezbjeđivanje smještaja koji garantuje zdrav boravak," poručio je on.

U Crnoj Gori slična očekivanja uz moguće veće interesovanje za odmor u zaleđu u odnosu na primorje, mišljenja je prof Rade Ratković.

"Auto-gosti biće primarni i u Crnoj Gori Nakon otvaranja granica ne možemo očekivati organizovane dolaske i tu u startu gubimo 40 odsto turista. Cijene će morati da budu drastično niže kako bi se prilagodile slabijoj platežnoj moći , koje će usloviti ekonomska kriza.Iskustva Hrvatske treba slijediti i ponuditi međudržavnu saradnju,što je poželjno i za jednu i za drugu stranu, "istakao je Ratković.

Turistički eksperti iz Zagreba i Budve,profesori Veljko Ostojić i Rade Ratković, umjereni su optimisti i očekuju da će se turizam najbrže oporaviti, iako je uslov svih uslova pronalazak vakcine protiv kovida 19.

Izvor: Portal RTCG