24-12-2018

Najveća plata u Crnoj Gori ove godine iznosila 33.695 eura

Najveća plata u Crnoj Gori ove godine iznosila 33.695 eura | Radio Televizija Budva

Dok se sindikat i opozicija “prepucavaju” s Vladom oko zahtjeva za povećanje minimalca, koji je najniži u regionu i iznosi 193 eura, najsvježiji podaci Poreske uprave pokazuju da je najtanji koverat zarađen u novembru primilo 7.269 zaposlenih.

Nasuprot njima, u ovoj godini najveća zarada, na koju su plaćeni porezi i doprinosi, isplaćena je u avgustu i iznosila je neto 33.695 eura. Ovi podaci pokazuju da se za najveću zaradu mogu isplatiti više od 174 minimalne zarade, piše Pobjeda.

“Prema podacima kojima raspolaže Poreska uprava, najveća zarada isplaćena je u avgustu tekuće godine od 33.695 eura, a sa obračunatim i prijavljenim porezima i doprinosima, odnosno bruto 59.638 eura, isplaćena je licu zaposlenom u djelatnosti vađenja sirove nafte”, kazali su Pobjedi iz Poreske uprave.

Na drugom mjestu je zarada isplaćena u septembru, a na trećem u oktobru.

“Prema podacima kojima raspolaže Poreska uprava, najveća zarada za poreski period septembar tekuće godine je 17.102 eura, a bruto 30.269 eura. Isplaćena je licu zaposlenom u djelatnosti monetarnog poslovanja. U oktobru tekuće godine najveća neto isplaćena zarada bila je 10.328 eura, a sa porezima i doprinosima 18.281 euro. Ova isplata je registrovana u djelatnosti izgradnje stambenih i nestambenih objekata”, navode iz Poreske uprave.

U Crnoj Gori, po evidenciji Poreske uprave, ima blizu 192.000 zaposlenih.

“Posmatrajući podatke o licima prijavljenim na osiguranje kroz JPR obrasce dostavljene Poreskoj upravi šifra 101 lica zaposlena u privrednom društvu, drugom pravnom licu, državnom organu, organu jedinice lokalne samouprave ili kod fizičkog lica (poslodavac), ukupan broj zaposlenih u Crnoj Gori je 191.904”, navode iz Poreske uprave.

Broj zaposlenih koji primaju minimalnu zaradu razlikuje se od mjeseca do mjeseca, ali istovremeno to ne znači da su baš svi sa evidencije primili samo 193 eura jer je česta pojava da poslodavci na ruke zaposlenom isplate razliku do pune plate i na taj način izbjegavaju poreze i doprinose. To je obostrano loše i po državu, ali i zaposlenog jer će mu penzija biti manja.