07-04-2016

Najveći tuoperator iz Irana zainteresovan za Crnu Goru

Crna Gora i Islamska Republika Iran intenziviraće saradnju u oblasti turizma, zaključeno je juče na sastancima ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića i direktorice Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željke Radak Kukavičić sa predsjednikom najvećeg iranskog turoperatora „Iran Markaz Internacional“ Yaghubom Ghasemijem.

Najveći tuoperator iz Irana zainteresovan za Crnu Goru | Radio Televizija Budva

Delegacija Islamske Republike Iran predvodjena sekretarom Ambasade Republike Irana u Beogradu, Mohamedom Javad Izadijem boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Susreti predstavnika resornog ministarstva i Nacionalne turističke organizacije sa delegacijom Irana organizovani su u cilju uspostavljanja saradnje i dovođenjem turista iz Irana posredstvom kompanije „Iran Markaz Internacional“-a.

Ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović naglasio je značaj koji ova posjeta može imati za Crnu Goru. „Iran može biti interesantno tržište za Crnu Goru kao turističku destinaciju s obzirom da je zemlja sa 80 miliona stanovnika, od kojih više od 5 miliona svake godine putuje. Smatram da će naš povoljni investicioni ambijent doprinijeti intenziviranju saradnje sa iranskim partnerima i investitorima“, istakao je Gvozdenović.

Direktorica NTO CG Željka Radak Kukavičić iskazala je zadovoljstvo povodom interesovanja najvećeg iranskog turoperatora da u svojoj ponudi uvrsti Crnu Goru.

„Crna Gora je zainteresovana da u saradnji sa TO Srbije kreira zajedničku ponudu kojom bi bile obuhvaćene obije destinacije u cilju dovođenja što većeg broja turista iz Irana“, kazala je Radak Kukavičić.

Prema riječima Yaghuba Ghasemija,predsjednika kompanije “Iran Markiz Internacional” dolasci turista sa ovog tržišta mogli bi krenuti već u junu i trajati do septembra.

“Ako bude sve kako smo planirali dovešćemo oko 3000 turista ove sezone, a u narednom periodu možemo očekivati znatno veći broj i u periodima pred i post sezone“, kazao je Ghasemij.

Sagovornici su konstatovali da postoji obostrana volja i interes sa obije strane kada je u pitanju unapređenje saradnje u oblasti turizma i promocije Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije na tržištu Irana.

"Iran markaz internacional" sarađuje sa oko 1.700 turističkih agencija iz zemalja Evropske unije, Rusije, Kine i drugih država i godišnje realizuje pola miliona turističkih aranžmana.