19-06-2020

Najviše kredita odgodili trgovci

Sektor trgovine iskoristio je mogućnost prvog moratorijuma da privremeno obustavi otplatu kredita kod komercijalnih banaka u iznosu od 148,3 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG), dok su kompanije iz hotelijerstva i ugostiteljstva zamrzle kredite vrijedne 98 miliona.


Foto: CBCG

Na trećem mjestu je oblast građevinarstva, čiji rad nijesu zaustavljale mjere protiv epidemije, sa 74 miliona, prenose Vijesti.

U ukupno stopiranim kreditima privrede, trgovina se nalazi na prvom mjestu. Taj sektor, kako piše list, nije bio na spisku djelatnosti kojima je zbog pandemije koronavirusa, bio poptuno zabranjen u skladu sa odlukom Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), osim trgovina u tržnim centrima i buticima.

Ugostiteljske radnje i hoteli većinom su bili zatvoreni, osim restorana koji su organizovali dostavu hrane.

Prema posljednjim raspoloživim podacima iz kreditnog registra CBCG, na kraju maja ukupan iznos kredita firmama i preduzetnicima kojima su banke odobrile moratorijum na stanje duga po kreditnim obavezama iznosi 562,5 miliona eura.

To predstavlja 38,89 odsto ukupnog stanja duga te kategorije klijenata u sistmeu, koji iznosi 1,45 milijardi eura.

„Zatim slijede kompanije iz djelatnosti informisanja i komunikacija u iznosu od 45,5 miliona eura. Sve ostale djelatnosti učestvuju sa 34,98 odsto u ukupnom moratorijumu ovih korisnika kredita“, rekli su iz CBCG.





Izvor: Mina