04-07-2023

Nakon dvije burne godine Sveti Stefan ponovo dočekuje goste, nova pravila za korišćenje plaža

Biser jadranske obale, grad-hotel “Sveti Stefan trebalo bi ovih dana da otvori svoje kapije nakon dvogodišnje pause, kako jer najavljeno iz kompanije Adriatik properties, koja je zakupac turističkog kompleksa.

Nakon dvije burne godine Sveti Stefan ponovo dočekuje goste, nova pravila za korišćenje plaža | Radio Televizija Budva

Foto: www.bhfieldschool.org

Dok se pred međunarodnim Arbitražnim sudom u Londonu i dalje vodi spor o povredi ugovorenih prava između zakupca i zakupodavca direktori Sveti Stefan hoteli AD i HTP Miločer Nikola Plamenac i Igor Đurašević u telefonskom razgovoru za TV Budva saopštili da pozdravljaju otvaranje hotela Sveti Stefan i Miločer i potvrdili da im zakupac na ime zakupnine u ovoj godini nije uplatio niti jedan euro.

Posljednjeg junskog dana u Miločeru i Svetom Stefanu optimističnija je slika nego posljednjih par sezona. Parkovi su uređeni, plaže očišćene sa postavljenim mobilijarom ukazuju na to da će uskoro "svetac" kao i hotel "Miločer" primiti prve goste u sezoni 2023. godine.

Raduju se tome i u Mjesnoj zajednici "Sveti Stefan", a predsjednik Vlado Mitrović ističe dobru saradnju sa kompanijom koja gazduje hotelima.

"Za sada imamo super saradnju sa hotelom "Aman". Moram da izdvojim da je direktor Goran Bencun ispunio svaku stvar koju sam do sada tražio i ja mu se ovom prilikom zahvaljujem. Ove godine odlučili su da otvore "Sveti Stefan", vejerovatno će i hotel "Miločer" i spa centar. Poslije toga će otvarati kako budu stizali gosti... Uglavnom, počeli su da se pune ti kapaciteti i da se sređuju parkovi i plaže, što je nama jako bitno", istakao je Mitrović za Polis.

Predsjednik Odbora direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Blažo Rađenović kaže da se benefiti otvaranja hotela već osjećaju, te da raste potražnja za smještajnim kapacitetima u cijelom mjestu.

"Došli smo do kompromisa koji je prihvatljiv za sve strane. To je ono što nas sve raduje, jer rezultat ovoga se već vidi. Dakle, Sveti Stefan i Crna Gora su puni, posebno kada je hotelski smještaj u pitanju. Naravno, i od privatnog smještaja posebne benefite će imati otvaranje hotela "Sveti Stefan". Ovdje imamo tri kupališta. Desnu ili lijevu svetostefanovsku gostinsku plažu, koje su hotelskog tipa i imaju mogućnost da 100 odsto pokriju mobilijarnom. Takođe, tu su Miločerska i Kraljičina plaža. Ono što nam je poznato od investitora je da će samo 100 odsto pokriti na kraljičinoj plaži i da će tu postojati režim samo za goste hotela - od 8 sati ujutru do 8 sati uveče. Za sve druge posjetioce i turiste biće potpuno slobodan pristup, niko neće smetati da se kupaju nakon 8 časova uveče ili prije 8 ujutru. I naravno, prolaz i pristup će svim mještanima i svima koji to budu željeli biti omogućen", naveo je on.

Uskoro će, kako kaže Rađenović, biti organizovane i izletničke posjete grad-hotelu Sveti Stefan.

"Svi zainteresovani će moći da obiđu Sveti Stefan, a oni koji ne budu željeli da uđu od 0 do 24 časa imaju mogućnost da priđu, da se slikaju ispred zidina, obiđu i posjete naše mjesto i konzumiraju sve što postoji na Svetom Stefanu i to je veoma bitno za sve nas. Naravno, kada je komunalni red u pitanju, čistoća, higijena, tuševi, kabine, sve je to nešto što više nije ona slika koju smo imali protekle dvije godine. Podsjetiću na bitnu stavku, da je to upravo posljedica nepoštovanja od strane investitora. Oni imaju ugovornu obavezu da 12 mjeseci održavaju kupališta, da organizuju sve kako je to tehničkim uslovima predviđeno od strane Morskog dobra. I kažem, na obostrano zadovoljstvo lokalne samouprave i Vlade, mještana i investitora, ipak će ove godine Sveti Stefan zasijati punim sjajem", dodao je.

Cijena kompleta ležaljki na svetostefanskoj i miločerskoj plaži, kako nezvanično saznajemo, iznosiće od 180 do 250 eura. Na gostinjskoj plaži za mještane su obezbijeđena četiri kompleta ležaljki, dok će na Kraljevoj plaži pristup biti omogućen na dijelu od potoka.

Cijena parkinga u Miločerskom parku iznosi dva eura po satu, odnosno osam na dnevnom nivou. Za lokalno stanovništvo moguće je obezbijediti mjesečnu kartu u iznosu od 40 eura.

Na Svetom Stefanu za parking valja izdvojiti četiri eura po satu, a za lokalno stanovništvo nisu predviđene nikakve restrikcije, uključujući i posjete vjerskim objektima na ostrvu.

Svetostefanskom vilom moći će istovremeno da cirkuliše između pet i osam osoba.

J.M.