06-05-2016

Namirnice koje podižu energiju

Healthista navodi spisak namirnica koje bi mogle da vas "podignu na noge".

Namirnice koje podižu energiju | Radio Televizija Budva

Banane i puter od kikirikija
Ova izvrsna kombinacija sadrži složene ugljene hidrate i proteine, magnezijum, kalijum, vitamine grupe B i triptofan koji, osim što tijelo snabdijevaju energijom, takođe podstiču dobro raspoloženje.

Orašasti plodovi
Kombinacija "dobrih" masnoća, vlakana i proteina čini da ova grupa namirnica sadrži niski glikemijski indeks, što znači da sporo sagorijeva i organizam dugo snabdijeva energijom.

Orašasti plodovi takođe su bogati gvožđem, cinkom, kalijumom, magnezijumom, kao i antioksidantima (selen, mangan, bakar), koji čuvaju imunološki sistem.

Organska jaja
Jaja predstavljaju još jedan izvor energije.
Sadrže sve esencijalne aminokiseline, a proteini koji ulaze u njihov sastav obezbjeđuju snagu mišićima i održavaju sitost. Tijamin podstiče pretvaranje ugljenih hidrata u energiju koju naše tijelo koristi, dok vitamin B5 omogućava oslobađanje energije iz hrane, koju naš organizam potom koristi.

Med
Med su, navodno, koristili još antički Grci tokom Olimpijskih igara kao prirodan izvor energije. Bogat je ugljenim hidratima, koji predstavljaju primarno "gorivo" koje tijelo koristi, a zbog uticaja koji ima na održavanje optimalnog nivoa glikogena sprečava upalu mišića.

Tijelo apsorbuje glukozu iz meda brzo, što znači da se snabdijeva energijom trenutno, dok se fruktoza apsorbuje polako, omogućavajući organizmu postojani izvor energije.

Jedna kašičica ovog prirodnog eliksira, rastopljena u šolji biljnog čaja, pružiće vam sasvim dovoljno energije da preživite naporan dan.

Pečurke
Bogate su gvožđem, koje sprečava iscrpljenost i letargiju jer pospješuje proizvodnju kiseonika i njegovo kretanje kroz tijelo. Osim toga, vitamin D i B12 važan su izvor energije, koji takođe štiti ćelijske mitohondrije, u kojima se proizvodi energija.

Spanać
Izuzetno je bogat gvožđem, magnezijumom i kalijumom.
Magnezijum pospješuje proizvodnju energije u ćelijama, ali takođe opušta mišiće, ima pozitivno dejstvo na kvalitet sna i produžava njegovo trajanje. Zahvaljujući tome, osjećaćete se znatno ornije u jutarnjim satima i tokom cijelog dana.

Suncokretovo i bundevino sjeme
Bogato je mineralima, biljnim vlaknima i esencijalnim aminokiselinama koje tijelo snabdijevaju energijom i omogićavaju mu veću izdržljivost.

Ovo sjemenje je takođe puno proteina, koji umjesto naglog skoka omogućavaju sporo otpuštanje energije.