29-01-2021

Namjera Opštine da se Budva kandiduje za Evropsku prijestonicu kulture

Namjera Opštine Budva i predsjednika Marka Carevića jeste da u narednih par mjeseci istakne kandidaturu za osvajanje titule za Evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu, saopšteno je iz Službe predsjednika.


Foto: Služba predsjednika

"Evropska prijestonica kulture (EPK) je najveći projekat Evropske unije iz oblasti kulture. Prestižna titula se dodeljuje od 1985. godine. Dobijanje titule Evropske prijestonice kulture otvara velika vrata za dalji razvoj Budve, ali i cijele primorske, odnosno Bokokotorske regije i to ne samo u oblasti kulture već i svih drugih sfera ekonomskog i društvenog života. Ovaj nesvakidašnji projekat omogućava da se kultura stavi u središte društvenog razvoja i postane jedan od osnovnih elemenata za razvoj društva zasnovan na znanju, vještinama, inovacijama i kreativnosti", stoji u saopštenju.

Kako je naznačeno, titula osigurava i prepoznatljivost države i grada na svjetskoj i evropskoj kulturnoj sceni.

"Budva kao grad bogatog kulturnog i istorijskog nasljeđa polaže pravo da se nađe u društvu gradova koji su već bili nosioci ove prestižne titule. EPK ima ogroman značaj za izgradnju brenda grada, za razvoj turizma, a posebno kulturnog turizma. Kroz projekat EPK steći će se uslovi za strateško promišljanje Budve i potreba njenih građana kao i za sveukupan razvoj infrastrukturnih, kulturnih, ekonomskih i ljudskih resursa", kazali su iz Službe predsjednika.

Smatraju neophodnim da se naš grad uključi u takmičenje za Evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu.

"Budva ima kulturne i ekonomske kapacitete da na kraju odnese pobjedu u ovom prestižnom nadmetanju sa drugim gradovima. Kako bi naša kandidatura imala veće šanse za uspjeh vjerujemo da je neophodno u proces uključiti i druge Bokokotorske gradove – Kotor, Tivat i Herceg Novi, čime bismo kao posebna istorijska i kulturna oblast, ne samo povećali naše šanse nego bismo na najbolji mogući način predstavili Evopi i svijetu kulturno blago kojim raspolažemo", dodali su.

Projekat „Budva 2028 – Evropska prijestonica kulture“ je, kazali su, osnova za unapređenje kulturnih i kreativnih potencijala Budve.

"Omogućava urbanu revitalizaciju, poboljšanje turističke posjete i povećanje regionalnog i međunarodnog ugleda grada. Program EPK će uključiti i promovisati budvansku i bokeljsku istoriju i tradiciju kao nešto autentično, a istovremeno okrenuto savremenim izazovima i tendencijama", istakli su.+ iz Službe predsjednika.

Namjera je da kandidatura bude istaknuta u narednih par mjeseci. Prije toga, kako su pojasnili, predsjednik Carević će obaviti razgovor sa predsjednicima bokeljskih opština od kojih Opština Budva očekuje punu podršku i učešće u ovom izuzetno važnom projektu. Iz Opštine očekuju i podršku od Vlade Crne Gore i nadležnih ministarstava za kulturu i turizam.

"Naš strateški cilj je stvaranje i održavanje kulturnog sistema u lokalnoj zajednici, učešće u širem evropskom kontekstu, uvođenje EU standarda, uključivanje privatnog i civilnog sektora. Kapitalne investicije koje se realizuju kroz ovakve projekte su revitalizacija kulturno-istorijskih spomenika, osnivanje kulturnih centara i umjetničkih škola i organizovanje manifestacija kulture", dodali su.

Budva je, navode iz Službe predsjednika, na planu izgradnje gradske i kulturne infrastrukture već odmakla. Ove godine radi se na projektima izgradnje kulturnog centra, revitalizacije tvrđava, izgradnje drugih sportsko-rekrativnih i kulturnih sadržaja.

"Evropska prijestonica kulture je titula koja nam daje podstrek da idemo u pravcu razvoja Budve i Bokokotorske regije i da budemo još bolji. Namjera nam je da iskoristimo ovu priliku da u toku projekta razvijemo kulturnu i drugu infrastrukturu, unaprijedimo imidž grada, razvijemo privredu, diverzifikujemo ponudu i ojačamo kulturne i kreativne industrije", zaključuje se u saopštenju.