29-12-2017

Napeta situacija između Slovenije i Hrvatske zbog granice

Slovenija će od subote početi primjenjivati odluku Arbitražnog suda koji je utvrdio njene granice s Hrvatskom. Odluka će početi tamo gdje je najlakše - na moru. Već juče se desio manji incident.

Napeta situacija između Slovenije i Hrvatske zbog granice | Radio Televizija Budva

Hrvatska ne priznaje odluku Arbitražnog suda smatrajući da je ona kompromitirana utjecajem Slovenije na suce zbog čega se i bila povukla iz arbitražnog postupka.

No hrvatske argumente sud nije prihvatio i zamijenio je suce te nastavio s procesom i na kraju donio odluku kojom je Slovenija uglavnom izgubila na kopnu, ali je dobila ono što je zaista željela - prolaz do međunarodnih voda.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske diplomatskom je notom pozvalo Sloveniju da se suzdrži od jednostrane provedbe mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice.

Policija je hrvatskim ribarima juče poručila da se ponašaju normalno u svojim aktivnostima, ali da ipak ne idu sve do sredine Savudrijske vale, kako ne bi izazvali incidente.

Već se juče dogodio manji incident. Naime, prema riječima ribara, hrvatski patrolni brod morao je stati između hrvatske ribarice i broda slovenske policije, koji joj se približio. Nakon toga svi su se brodovi povukli.

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL