14-12-2020

Naredna godina u znaku ekonomskog rasta

Savjet Centralne banke (CBCG) ocijenio je u izvještaju da će, uprkos svemu, naredna godina biti u znaku ekonomskog rasta, pišu Dnevne novine.

Naredna godina u znaku ekonomskog rasta | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

Izvještaj, koji se od 8. decembra nalazi u skupštinskoj proceduri, formalno je napravljen za prošlu godinu, ali se u mnogim stvarima dotiče i ove godine i ekonomske krize generisane pandemijom koronavirusa.

“Prema ekonomskoj teoriji, oporavak nakon ovakvih pandemijskih kriza bi trebalo da bude brži nego u slučaju kiasičnih ekonomskih kriza, zbog čega je realno očekivati da, ukoliko se pandemija okonča u ovoj godini, u narednoj bude ostvarena pozitivna stopa ekonomskog rasta”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj su potpisali guverner CBCG Radoje Žugić, bivši ministar finansija Darko Radunović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Uroš Andrijašević i predsjednik Komisije za tržište kapitala Zoran Đikanović.

Još nije poznato kada će se o izvještaju izjasniti poslanici jer su mnogi akti arhivirani, ali se pretpostavlja da će biti tokom naredne sedmice.

Vlada je prvobitno procijenila da će stopa pada ekonomije u ovoj godini biti 6,8 odsto, ali je nakon pada u drugom kvartalu od čak 20,2 odsto, jasno da će ukupna stopa pada iznositi između 14 i 15 odsto.

Istovremeno, Međunarodni monetarni fond (MMF) je u svojoj posljednjoj procjeni prognozirao da će pad crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine iznositi 12 odsto, dok se naredne očekuje solidan rast od 5,5 odsto.

Savjet CBCG je saopštio da nema sumnje da će pandemija ostaviti ogromne posljedice prije svega na zdravlje ljudi, ali proizvesti i velik uticaj na ekonomije širom svijeta.

Savjet predviđa da će Crna Gora, kao i gotovo sve zemije svijeta, zapasti u recesiju.

CBCG je predvidjela da će doći do rasta nezaposlenosti, posebno usljed smanjenja angažovanja radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima izazvano obaveznim i djelimičnim zatvaranjem objekata, dok se očekuje rast u djelatnostima poput tehnologije, elektronskih servisa i komunikacija.


Mina