05-02-2024

Narodna kuhinja Budve nastavlja sa radom nakon izmirenja ugovornih obaveza

Opština Budva je prije tri godine pokrenula projekat "Narodna kuhinja Budve", sa ciljem da pomogne sugrađanima kojima je pomoć najpotrebnija.


Foto: Arhiva portala RTV Budva

Prema riječima koordinatora "Narodne kuhinja Budve", Željka Srdanovića, ova organizacija je na samom početku imala preko 100 korisnika, kada je počela i pandemija korona virusa.

"U tom trenutku je broj korisnika budvanske Narodne kuhinje bio velik i ona je u principu funkcionisala bez problema. To je ugovor između Opštine Budva i Srednjoškolskog centra "Danilo Kiš". Opština je u tom trenutku uložila velika sredstva za opremanje kuhinje u kojoj su i đaci vršili obuku, a sve u korist ovog projekta. Međutim, vremenom je broj korisnika opao. Trenutno imamo oko 40 korisnika koji su vezani za Centar za socijalni rad, i sa potvrdama koje tamo dobijaju su dolazili kod nas i bili upisani kao korisnici usluga ove organizacije", kazao je Srdanović za program Radio Budve.

Ugovorna obaveza Opštine koja je pokrenula ovaj projekat jeste da snosi i troškove angažovanja radne snage, tačnije kuvara i jednog pomoćnog radnika, posebno tokom ljetnjih mjeseci. Međutim, prema informacijama kojima raspolažemo, kada je riječ o isplatama istih, postoje izvjesna dugovanja.

"U jednom od članova tog ugovora se, između ostalog, navodi da je tokom ljetnjeg raspusta potrebno angažovati kuvara i jednog pomoćnog radnika, te da im je za izvršene usluge potrebno platiti sredstva u iznosu od 1500 EUR za kuvara i oko 300-500 EUR, nemam precizan podatak, za pomoćnog radnika. To je ranijih godina bilo redovno servisirano, dok je sada situacija drugačija. Ovo je vjerovatno prouzrokovano opštom situacijom u Opštini Budva, i istina je da postoji dug u iznosu od 2.200 EUR koji ista treba da izmiri", ističe Srdanović.

Kako objašnjava, on je u dogovoru sa Bogdanom Krsmanovićem i g. Vukovićem u Opštini urgirao nekoliko puta da se ugovorne obaveze isplate, i, prema dobijenim informacijama, sredstva su pripremljena i trebalo bi da budu isplaćena zajedno sa platama svih radnika Opštine Budva.

"Ali ja, prvenstveno kao čovjek, nosim žal jer se sve to dešava na štetu ljudi kojima je pomoć zaista potrebna, i mislim da ta kategorija ne bi smjela da trpi ovakve anomalije", kazao je on.

Najavljeno je da kuhinja tokom zimskog raspusta neće raditi, ali negdje su očekivanja bila da će oko 22. januara, kada škola počinje sa radom, i kuhinja nastaviti sa pružanjem svojih usluga.

"Lično sam očekivao da će tako biti. Nažalost, dobio sam informaciju od direktora škole da kuhinja neće raditi dok ne budu izmirena sredstva prema školi", zaključio je Srdanović.

M.O.