02-10-2023

Naučna radionica specijalno pripremljena za najmlađe u Petrovcu

Po prvi put u Crnoj Gori u hotelu “Palas“ u utorak, 3. oktobra, biće realizovana radionica za najmlađe iz vrtića u Petrovcu u sklopu Dana nauke i inovacija 2023. god od strane tima European Physical Society (EPS)- Young Minds Montenegro, na kojoj je prisutnima omogućeno da isprobaju zvučni interaktivni papir.


Foto: Organizatori

Radionica se održava pod mentorstvom prof. dr Gordane Medin sa Univerziteta Crne Gore, a koordinatorka projekta Nevena Živković kazala je da će ova kreativno dizajnirana umjetnička instalacija reagovati na dodir putem pažljivo odabranih senzora, stvarajući jedinstvene zvuke za svaki senzor.

Instalacija, kako je pojasnila, podstiče zajedničku interakciju kroz muziku, nauku, inženjering i umjetnost, podržavajući kolektivno učenje i dijeljenje iskustava.

"U dizajnu su integrisane slikarske ilustracije, čineći je pristupačnom publici da interaguje na svoj način. Tim koji radi na ovoj radionici je programirao mikrokontroler da reprodukuje muziku iz mp3 datoteka ili plejlisti sa muzičkih striming servisa. Cilj je spojiti fiziku, inženjering, programiranje, dizajn sistema, mašinsko učenje i društvenu interakciju kroz umjetničke instalacije, otvarajući put za inovativna riješenja u budućnosti. Prva upotreba prave provodljive boje u Crnoj Gori označava značajan korak u razvoju ovog projekta", kazala je Živković.


Foto: Organizatori

Na projektu su radili Nevena Živković, Michaela Lastovička, Jovan Jokić, Jovan Đurković i Dejan Karadžić, pod mentorstvom prof. dr Gordane Medin, čineći ga timskim naporom i kombinujući različita stručna znanja.

Osim toga, za napredak ovog projekta, korišćeno je conductive paint i Bare Conductive Board.

Ova inovativna tehnologija omogućava da se ostvari interakcija između korisnika i instalacije na jedinstven način, pružajući dinamičnost i kreativnost projektu.

"Radionica pod nazivom „Magija svjetlosti, zvuka i boje & ElektroFunk“ će imati poseban segment baziran na hemijskim i fizičkim eksperimentima koja će za cilj imati da prisutne zainteresuje i uvede ih u svijet nauke. Magičnost i ljepota nauke će biti demonstrirana kroz niz zanimljivih eksperimenata: Slonova pasta za zube, Vulkan, Lava lamps, Dugine boje, prisutnima će biti omogućeno da učestvuju u eksperimentima sa pjenom za brijanje, da prave čarobne instalacije sa bojom za hranu u kombinaciji sa mlijekom i tečnošću za suđe. Sa led diodama, crvenom, plavom i zelenom praviće skulpture od sjenki kreiranih njihovim tijelima", zaključila je Živković.