03-05-2024

Naučnici otkrili koliko dnevno bi trebalo da sjedimo, spavamo, stojimo i vježbamo

Nova australijska istraživanja ukazuju na to da je stajanje najmanje pet sati dnevno od suštinskog značaja za optimalno zdravlje.

Naučnici otkrili koliko dnevno bi trebalo da sjedimo, spavamo, stojimo i vježbamo | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Naučnici vjeruju da su otkrili koliko tačno vremena treba da provedemo sjedeći, spavajući, stojeći i vježbajući svaki dan da bi naša srca bila zdrava.

Stručnjaci su godinama upozoravali da predugo stajanje na mjestu povećava rizik od brojnih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2, karcinom, pa čak i ranu smrt.

Sada su otkrili da treba da sjedimo samo šest sati dnevno, dok bi trebalo da provedemo nešto više od dva sata dnevno na energične vježbe, kao što je vježbanje u teretani ili brza šetnja.

Lagane vježbe, kao što je obavljanje kućnih poslova ili pripremanje večere, trebalo bi da traju još dva sata dnevno. Kada je u pitanju san, osam sati i dvadeset minuta je presudno.

„Ljudi će iskusiti trajne prednosti ovih mjera za zdravlje srca samo ako ih redovno rade“, rekao je dr Kristijan Brekenridž, autor studije i stručnjak za fiziologiju vježbanja na Tehnološkom univerzitetu Svinburn u Melburnu.

Dr Brekenridž tvrdi da manje vremena provedenog u sjedenju i više vremena provedenog u stajanju, fizička aktivnost i san daju veliki podsticaj našem kardiometaboličkom zdravlju.

Naučnici su analizirali podatke više od 2.300 volontera, prosječno starih 60 godina. Četvrtina je imala dijabetes tipa 2, pratili su svoju aktivnost osam dana koristeći monitor za praćenje koji je brojao vrijeme koje je svaki učesnik proveo sjedeći, stojeći i spavajući.

„Sjedalački način života je negativno povezano sa kardiometaboličkim zdravljem. Manje vremena provedenog u sjedenju i više vremena provedenog u fizičkoj aktivnosti povezano je sa poboljšanim nivoima glukoze, insulinske osjetljivosti, nivoa insulina, procenta masti i nivoa triacilglicerola“, zaključili su naučnici, piše časopis Diabetologia, prenosi Index.hr.


[ N1/index.hr ]