03-01-2020

Ne pretjerujte sa kupovinom igračaka, djeca brže gube koncentraciju

Kada djeca imaju manje igračaka, tada nauče da se bolje brinu o onome što imaju, manje se svađaju i više dijele sa ostalom djecom to što imaju

Ne pretjerujte sa kupovinom igračaka, djeca brže gube koncentraciju | Radio Televizija Budva

Vreme praznika za djecu ima posebnu draž, tada dobijaju poklone i to baš one koje su poželeli, a to su naravno nove igračke.

Ali i tu treba imati mjeru, manje je više. Što više igračaka djeca imaju, manje se igraju.

Naučne studije potvrdile su da previše igračaka može rezultirati suprotnim efektom od željenog, dejca mogu biti manje srećna, prenosi N1.



Ovu tezu potvrdili su i američki naučnici sa Univerziteta u Sinsinatiju.

"Previše igračaka može ometati dječiju pažnju, što dovodi do gubitka koncentracije potrebne za učenje kroz igru”, kaže Kler Lerner, psihoterapeut i istraživač dječijeg razvoja.

Isto tvrdi i Majkl Melon, profesor ranog razvoja i obrazovanja sa istog univerziteta. Njegovo istraživanje pokazalo je da manje igračaka dovodi do bolje saradnje, što je važna životna vještina.

Previše igračaka podstiče dijete da se igra samostalno i izaziva osjećaj preopterećenja. Praznična atmosfera kod djece podstiče uzbuđenje i neizvjesnost, a roditelji u nastojanju da udovolje željama svojih mališana često pretjeruju sa količinom poklona, prije svega igračaka.

Pogrešno je, složni su psiholozi, kupovati djeci previše igračaka, pa čak iako su to omiljeni pokloni koje djeca željno iščekuju. Mnogo je bolje napraviti kompromis između onoga što im treba i onoga što žele.

Postoje dobri razlozi zbog kojih je dobro da djeca imaju manje igračaka.

Dječiji psiholozi smatraju da tada djeca više koriste maštu, raspon njihove pažnje postaje duži, a socijalne vještine se poboljšavaju dok djeca međusobno komuniciraju, prenosi N1.

Kada djeca imaju manje igračaka, tada nauče da se bolje brinu o onome što imaju, manje se svađaju i više dijele sa ostalom djecom to što imaju. Razvijaju svoju kreativnu stranu, ali i vještine potrebne za rješavanje problema.

Djeca prirodno izmisle način da koriste igračku pretvarajući plastičnu kantu u kacigu ili kutiju u sklonište za životinje. Na to bi roditelji trebali da obrate pažnju kada kupuju igračke.

Igračke koje dobro podnose višestruku upotrebu kao što su kocke ili životinje su korisne za djecu, jer ih mogu koristiti na više načina.

Igračke koje predstavljaju glavne junake iz dječijih omiljenih crtanih filmova su “kratkog daha”, nešto što djeci drži pažnju samo do trenutka kada se pojavi novi crtani film, novi junak, nova igračka.

Ne treba izbjegavati igračke, samo treba imati mjeru pri kupovini.

Jedno je sigurno, koliko god igračaka bilo djeca neće pamtiti samo te poklone. Posvetite li im vreme i pažnju, to će im biti najdraža uspomena, prenosi N1.