26-01-2021

Necke: Potreba da se nešto opravdava malerom uvijek je praćena ironijom sudbine

Budvanski reper Necke nedavno je objavio singl “Maler” kojim najavljuje novi album “Poslednji šegrt”. Aktuelna numera svojevrsno je preispitivanje vjekovne, ali u muzici donekle i ne toliko elaborirane crte balkanskog mentaliteta. Necke je snimio zajedno sa Wickedom i Statom – kolegama iz Podgorice i Mojkovca.


Foto: Jollanda

Riječ je o još jednom u nizu kvalitetnih izdanja "Radio Katakobe", neformalnog muzičkog udruženja iz Budve i trenutno najproduktivnije ekipe u Crnoj Gori.

Singl je snimljen u studijima "Rebellion" i "Radio Katakomba". Mix i muziku je uradio Necke, a cover art Jollanda.

Kao što i sama lirika nagovještava, maler je čvrsto utkan u naš društveni kontekst. Neko uvijek „sve broji“ i „sve zna“ i sa tim se ovdašnji čovjek odvajkada, u manjoj ili većoj mjeri, lakše ili teže, navikavao da živi.

“Htjeli smo prosto da se osvrnemo na tematiku sujevjerja koje je kod nas na Balkanu široko rasprostranjena pojava, na jedan u isto vrijeme i sarkastičan i opominjući način. Potreba da se nešto opravda malerom je uvjek po pravilu praćena ironijom sudbine”, pojašnjava Necke u razgovoru za portal RTV Budva.



(Youtube/Radio Katakomba)

“Maler” će se naći na sljedećem EP izdanju koje bi uskoro trebalo da ugleda svjetlost dana. Kako sagovornik ističe, biće objavljivan “pjesmu po pjesmu” i u načinu na koji je osmišljen drugačiji je od prethodnog.

“Počeo sam sa spotom za pjesmu “Najljepša jutra”, zatim “Jedan žeton”, a sada sa Malerom nastavljam tu sagu. Razlika od prethodnog EP je u tome što pjesme tematski nisu u nekoj posebnoj konceptualnoj vezi već više svaka za sebe priča priču...Meni se čini i da su teme koje se obrađuju vedrije, a mislim i da je produkcijski dosta zreliki od svega što sam do sada radio i kao autor tekstova i kao radnik u studiju”, kazao je on.

Necke dodaje da će ostale pjesme sa “Poslednjeg šegrta” biti objavljivane jedna za drugom, u razmaku od dvije nedjelje. Planirano je desetak numera uključujući i remikse.

Takođe, očekuje se i izlazak trećeg mikstepa “Radio Katakombe”.

“To je nešto što bi se trebalo desiti u ovoj godini. Na njemu ćemo dati šansu mladim izvođačima da se predstave publici i ja pozivam sve mlade i neafirmisane autore iz Budve, Crne Gore i okruženja da nam se jave ako su zainteresovani za saradnju. Već imam jako lijepe reakcije na cijelu ideju, kako od producenata bitova, tako i od samih repera. Naravno okosnicu ćemo činiti mi malo stariji iz kolektiva počevši od Jollande, Dobble Galiota, John-K, Stata, Shamana, Sube i mene... Svi su dobrodošli”, zaključuje reper.


M.S.