04-07-2023

Nekoliko načina da smanjite mučnine u trudnoći

Zbog hormonskih promjena mučnina i povraćanje, su izuzetno česta pojava tokom prva tri mjeseca trudnoće. Takođe, pojačano čulo mirisa u trudnoći koje ima biološku funkciju da „nanjuši“ lošu ili pokvarenu hranu i time zaštiti mamu i bebu od opasnosti ponekad može da pogorša stvar.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Najpoznatiji simptom rane trudnoće mučnina, nije ograničen samo na jutro: zbog hormonskih promjena kojima su trudnice izložene, rasta beta HCG hormona i pojačane osjetljivosti na mirise ova neprijatnost može nastupiti bilo kad.

Statistika kaže da buduće mame sa blizanačkim i višeplodnim trudnoćama skoro uvijek imaju trudničke mučnine. Takođe, u velikom broju slučajeva, one će prestati nakon 12. sedmice, tj. ulaska u 3. mjesec.

Kao što ni jedan organizam nije isti, niti je jedna trudnoća ista, ne može se sa sigurnošću znati da li ćete vi biti jedna od 25% žena koje u potpunosti izbjegnu mučnine, ali ih drastično smanjiti.

Ovaj uobičajeni simptom trudnoće nije opasan, ali stanje učestalog povraćanja i jakih mučnina – Hypermesis gravidarum, može uzrokovati gubirak elektrolita, opštu slabost i dehidriranost. U tim slučajevima treba se obratiti ljekaru da bi se organizam osvježio infuzijama. 3 % trudnica mučninu osjeti mnogo jače nego inače. Simptomi ovog stanja su učestalo povraćanje (4-5 puta tokom dana, a nekad i više) i nemogućnost zadržavanja hrane ni tečnosti što može da dovede do dehidriranosti, glavobolje, opšte slabosti i gubitka kilograma.

Koje namirnice smanjuju mučninu?

Evo nekih savjeta kako smanjiti mučnine u trudnoći, i predloga za obroke i grickanja.

Đumbir uspješno smanjuje mučninu

Konzumirajte đumbir u kom god obliku da vam prija: da li je to čaj, ili ćete ga narendati svježeg u čašu limunade. Pored toga što umiruje želudac i smanjuje mučninu jer sadrži etarična ulja koja ublažavaju nagon za povraćanjem, đumbir je odličan za imunitet.

Vitamin B6

Stari lijek protiv trudničkih mučnina sa snažnim antiemetskim dejstvom koji se koristi u medicini još od pedesetih godina prošlog vijeka je upravo vitamin B6. On se nalazi u brojnim suplementima za trudnice, a ukoliko su vaše mučnine učestale, porazgovarajte sa ljekarom o primjeni ovog vitamina. Iz ovog razloga takođe je dobro (ukoliko planirate trudnoću) započeti sa trudničkom suplementacijom oko mjesec dana prije začeća.

Grickajte po malo na svaka 2 sata, ali šta?

Ovo može zvučati radikalno, ali pomoglo je velikom broju žena. Naravno, neće biti u pitanju veliki obroci već, recimo, 4 do 5 slanih krekera. Što se grickalica tiče, podrazumijeva se da vaš izbor neće biti prezačinjena, masna ili visokokalorična hrana. Evo nekih predloga: oljuštena jabuka, po mogućnosti zelena (kiselkasta hrana mnogim ženama može smanjiti mučninu), ovsena kaša, badem, slane perece, ako je u sezoni možete probati sa hladnom lubenicom koja će osvježiti vaše dehidrirano tijelo (ukoliko imate problem sa insulinom vodite računa o količini, jer ova namirnica sadrži šećer). Takođe možete probati voćnu salatu sa lubenicom i listićima mente.

Jedite ohlađenu ili sirovu hranu (povrće, voće..)

Ohlađena hrana se savjetuje iz praktičnih razloga: nema jak miris, a ako spadate u tip trudnice koja je osjetljiva na mirise, ovo bi vam moglo pomoći. Recimo ohlađena kajgana, ohlađena piletina sa roštilja (ili grilovana) može biti dobar izbor za vas. Ove namirnice-možete dodati u sendvič, ili u obrok salatu… Proteinski bogate namirnice su preporučljive pa možete odabrati tuna stejk ili teleću šniclu, šta god vam prija. Ako spadate u trudnice koje imaju mučninu kad ogladne, probajte sa grickanjem na 2 h.

Od hladne hrane se preporučuje milk šejk sa jogurtom ili grčkim jogurtom, bananom, malo meda i nekim voćem po izboru (sezonske jagode, borovnice..). Budućim mamama takođe može pomoći svježa šargarepa.

Pijte tečnost gutljaj po gutljaj i nikad uz obrok

Ukoliko ste nekoliko puta tokom dana već povratili, bilo bi dobro da vodom ili hladnim čajem nadoknadite vodu i elektrolite. Probajte sa blagom limunadom, čajem od đumbira ili nane, kamilice ali nikako naglo već postepeno, na kašičicu, ili gutljaj po gutljaj. Od osvježavajućih napitaka probajte i sok od jabuke, po mogućnosti bez šećera i aditiva, sok od kajsije ili ohlađeni čaj od bosiljka ili matičnjaka sa malo limuna i meda. Sok od nara ili grickanje nara je takođe nešto sa čim možete probati.

Sladoled protiv mučnine

Izblendajte svoju kombinaciju voća: bananu, kajsiju, malo meda, rendani đumbir-baza vašeg sladoleda može biti jogurt, grčki jogurt ili sok od jabuke, kajsije i zmiksajte sastojke u blenderu. Izlijte u modle za sladoled. Zamrznite i zasladite se kada osjetite mučninu.

Ukoliko je stres, strah ili uznemirenost ono što potencira vašu mučninu porazgovarajte sa osobom kojoj vjerujete, potražite način da prevaziđete svoje strahove i emotivne reakcije.

Izvor: TrudnoćaiZdravlje.rs