19-01-2024

Nelegalni objekti u Budvi: Više od 30 godina u funkciji, ali bez upotrebne dozvole

Svaki objekat između ostalih dozvola mora da ima upotrebnu dozvolu koja potvrđuje da je izgrađen u skladu sa građavinskom dozvolom i revidovanim glavnim projektom. Upotrebe dozvola se objavljuju na sajtu organa uprave, odnosno organa lokalne uprave sedam dana nakon izdavanja. Međutim, u Budvi postoje objekti koji su stavljeni u funkciju prije više od 30 godina, a još uvijek nemaju upotrebnu dozvolu.

Nelegalni objekti u Budvi: Više od 30 godina u funkciji, ali bez upotrebne dozvole | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Tačan broj javnih objekata koji nemaju upotrebnu dozvolu u Budvi nije poznat. Kada se bude uradio popis opštinske imovine, znaće se i taj podatak. Među objektima koji nemaju upotrebnu dozvolu su i neki koji se koriste u obrazovne svrhe poput Akademije znanja ili u sportske poput MSC Budva. Svi ti objekti su godinama unazad u funkciji. Nekadašnjeg sekretara za urbanizam i direktora pravnog sektora MSC Budva Filipa Popovića pitali smo za komentar za ovakve prakse u gradu.

"Sam ovaj projekat izgrađen je prije 40 godina, kasnije je taj prijekat mijenjan i dodati su neki novi prostori, a tu mislimo na četiri kule koje se nalaze koje nisu u skladu sa idejnim i revidiranim projektom. Da bi se dobila upotrebna dozvola, mora da se projekat kompletne rekonstrukcije napravi, gdje bi se sam projekat revidirao i onda bi sam investitor koji bi radio taj projekat na pravilan način dobio upotrebnu dozvolu. Za sada to je nemoguće, prije kompletne rekontrukcije", kazao je za Polis Popović.


Foto: Arhiva/Printscreen/Polis

Razlozi što se javni objekti bez upotrebnih dozvola koriste su praktične prirode.

"Zato što je to glavni sportski objekat u Budvi, bez toga bi sport skoro pa prestao. Potrebno je i o tim praktičnim stvarima razmišljati. Tu treniraju mnoge ekipe, mnogi sportisti i jednostavno nam je potreba zbog samog sporta i kulturnih manifestacija", kazao je on.

A razlozi zbog kojih pojedini objekti u Budvi nemaju upotrebnu dozvolu nekada su potpuno neuobičajni, u smislu, da zbog duga neki izvođač ne želi da da potpis, izjavu da je sve uradio u skaldu sa projektom jer prema njemu investitor, u ovom slučaju Opština ili država, nisu izmirili sva dugovanja.