10-06-2024

Neophodno regulisanje raskrsnica adekvatnom saobraćajnom signalizacijom

Magistar tehničkih nauka i sudski vještak saobraćajne struke Vladimir Tadić izrazio je nezadovoljstvo trenutnom saobraćajnom situacijom u Budvi, navodeći nedostatak adekvatne saobraćajne signalizacije kao glavni problem.


Foto: Portal RTV Budva

Tadić, koji već deset godina radi kao sudski vještak u Budvi, objašnjava da nedostatak signalizacije predstavlja ozbiljan problem, koji dovodi do čestih saobraćajnih nezgoda.

"Kao sudski vještak, često se susrijećem sa nepravilno obilježenim ulicama, te kada se desi nezgoda moram da proglasim krivim vozača koji se kreće zaobilaznicom sa prvenstvom prolaza, naspram vozila koje dolazi sa sporednog puta, jer ne postoji saobraćajni znak, a dolazi mu sa desne strane", istakao je Tadić gostujući u jutarnjem programu TV Budva.

Kako navodi, zbog nedostatka signalizacije, sudski vještaci često ne mogu da utvrde krivca, što dovodi do situacije u kojoj Opština snosi sve troškove.

"Veliki problem nastaje kada dođe do težih tjelesnih povreda u takvim okolnostima. Umjesto što se ta sredstva troše na odštete, advokate i sudske troškove, bolje bi bilo iste uložiti u obnavljanje saobraćajne infrastrukture u gradu", dodaje Tadić.


Foto: PrintScreen/RTV Budva, yt

Posebno je istakao raskrsnice sa magistralnim putem, konkretno uključivanje sa plaže Jaz.

"Ne postoji nikakav znak, i vozilo koje se kreće iz pravca Kotora misli da je na putu sa prvenstvom prolaza. Kada nema znaka, važi pravilo desne strane, što dovodi do konfuzije", objašnjava on.

Problem je posebno izražen tokom turističke sezone, kada Budvu posjećuje veliki broj stranaca koji nisu upoznati sa lokalnim putevima.

"U tim slučajevima, i sudski vještak i policija su u nezavidnom položaju, dok Opštini ostaje obaveza da reguliše svaku raskrsnicu saobraćajnom signalizacijom", zaključuje Tadić.