26-04-2016

Nevjerovatne promjene u tijelu kad prestanete da jedete čips

Istraživanje je pokazalo da čak 79 odsto ljudi čips gricne makar dva puta sedmično. Evo šta će se desiti ako ga izbacite iz jelovnika.

Nevjerovatne promjene u tijelu kad prestanete da jedete čips | Radio Televizija Budva

Prvih nekoliko dana:
Rjeđe glavobolje

Prerađena hrana sadrži brojne sastojke koji nikako nijesu dobri za naše zdravlje. Jedan od njih je i natrijev glutamat (MSG), kojeg na deklaracijama pronalazimo pod šifrom E 621.

Ovaj pojačivač ukusa hrani daje snažnu i neodoljivu aromu, a tijelu brojne nuspojave među kojima je i glavobolja.

Bolji san
Grickalice koje konzumirate prije spavanja mogu značajno da utiču na vaše zdravlje. Keks, kiflice i perece ili čips će poremetiti nivo šećera u krvi pa će se ona, tokom noći i sna naglo pasti.

Pad šećera u krvi uznemiriće vaše tijelo i razbudiće um.

Manji stomak
Prerađena hrana i grickalice dokazano uzrokuju nadutost i gasove što ćete sigurno primijetiti samo sat vremena nakon grickanja čipsa, smokija ili sličnih nezdravih grickalica.

Jedan od razloga je so koja sakuplja vodu, a drugi su vještački sastojci koje tijelo vrlo teško razgrađuje.

Nakon mjesec dana:
Blistavija koža

Svi smo itekako svjesni koliko je šećer štetan za našu kožu. Šećer i prerađeni ugljeni hidrati koji se nalaze u čokoladicama i keksu podižu nivo insulina koji podstiče lučenje masnoća u koži.

Rezultat toga mogu biti prištići i akne ali masna i sjajna koža.

Više energije
Nezdrava, masna i hrana koja se teško vari miluje naša nepca i čula, ali samo na kratko. Naime, samo par minuta nakon konzumacije nivo šećera u tijelu će porasti i potom, naglo pasti.

Takve nagle promjene uzrokuju umor, pospanost i malaksalost. Riješite li se ove loše navike i ujutro ćete se lakše buditi, a tokom dana ćete imati više energije.

Prestanak bolova u mišićima i zglobovima
Koliko puta ste se probudili i jedva ustali iz kreveta jer vas boli cijelo tijelo? Za bolove u mišićima i tijelu mogu biti odgovorne i nezdrave grickalice.

Hemikalije koje sadrži prerađena hrana nijesu prijatelj vašeg organizma i u tijelu mogu izazvati upalne procese.

Mjesec dana nakon prestanka konzumacije grickalica opšte stanje će vam se značajno popraviti, a bolovi u mišićima i zglobovima nestati.