02-11-2021

Nije otkrivena nijedna lažna kovid potvrda

U Crnoj Gori do sada nije zabilježen nijedan slučaj lažne kovid potvrde, saopšteno je Dnevnim iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Nije otkrivena nijedna lažna kovid potvrda | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Pixabay

Iz ustanove na čijem je čelu Ilir Harasani Dnevnim je rečeno da nadležnim inspektorima do sada nije prijavljen nijedan slučaj izdavanja lažnih potvrda.

“Do sada nijesmo naišli na lažne kovid potvrde, niti su Upravi za inspekcijske poslove do sada prijavljivani slučajevi izdavanja lažnih potvrda. Potvrde se provjeravaju skeniranjem koda i ukoliko ne prolazi, provjerava se kod institucije koja je izdala kod da li je ima u bazi podataka”, saopštili su za Dnevne iz Uprave za inspekcijske poslove.

Pojasnili su i šta se dešava ukoliko potvrdu nije moguće pronaći u važećoj bazi podataka.

“Ako se ne može naći, smatra se da osoba ne posjeduje odgovarajuće dokaze i shodno tome podliježe mjerama. Što se tiče podataka o samoizolaciji, Sanitarna inspekcija na licu mjesta može provjeriti da li se podaci lica nalaze u bazi podataka i tu nema mogućnosti za falsifikovanje”, kazali su iz Uprave.

Takođe, kako su pojasnili, na graničnim prelazima kontrole se obavljaju u saradnji sa Upravom policije koja omogućava kontrolu lične dokumentacije, dok sanitarni inspektor skenira kod, pa nema mogućnosti za bilo kakve malverzacije.

Podsjećamo, Ministarstvo zdravlja podnijelo je tokom septembra prijavu Upravi policije zbog sumnje o falsifikovanju potvrda o vakcinaciji i za to je dostavilo konkretne primjere.

Kako je saopšteno iz resora Jelene Borovinić-Bojović, za sada je procesuirana jedna devetnaestogodišnja osoba iz Herceg Novog zbog posjedovanja i pokazivanja lažne kovid potvrde koja se odnosila na vakcinaciju.

Kazali su i da od policije nijesu dobili nikakav konkretan odgovor, uz pretpostavku da vjerovatno rade na tome.

Inače, ranije je saopšteno iz zdravstvenog resora da je za lažne potvrde otvoren i lažni sajt koji navodno potvrđuje validnost dokaza o imunizaciji.

Ministarstvo zdravlja je, takođe, podnijelo prijavu i zbog sumnje da se falsifikuju PCR testovi i ta saznanja, kako navode, dobili su na osnovu anonimne prijave građana.