18-10-2020

NKT: U ponedjeljak stupa na snagu naredba o pravu na plaćeno odsustvo roditelja djece mlađe od 11 godina

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) dalo je saglasnost za naredbu kojom se tokom prekida obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama i primjene online sistema učenja, na osnovu odluke organa državne uprave nadležnog za poslove prosvjete, jednom od roditelja, staratelja, hranitelja, usvojitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina života i djeteta sa posebnim obrazovnim potrebama – smetnjama u razvoju obezbjeđuje pravo na plaćeno odsustvo sa rada.


Ilustracija

Kako su saopštili iz Vlade, Naredba, koja stupa na snagu u ponedjeljak, 19. oktobra, donijeta je nakon dogovora koji su na zahtjev NKT postigli predstavnici ministarstava prosvjete i ekonomije, Sekretarijata za zakonodavstvo i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

"Pravo na plaćeno odsustvo ne odnosi se na zaposlene u zdravstvu, Ministarstvu odbrane, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, Upravi carina, Poreskoj upravi, Upravi za nekretnine, Direktoratu za državni trezor u Ministarstvu finansija koji rade na poslovima realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa COVID 19, koji je donijela Vlada Crne Gore, Upravi za inspekcijske poslove, Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, ustanovama za smještaj lica iz oblasti za socijalnu i dječju zaštitu, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, službama zaštite i spašavanja i u drugim organima, službama i pravnim licima čija djelatnost je nezamjenjiv uslov života i rada građana, osm ako su oba roditelja zaposlena kod ovih poslodavaca", pojasnili su.

Subvencije za plaćeno odsustvo roditelja isplaćivaće se, kažu, u skladu sa Programom pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa.

Juče je, podsjetili su, stupila na snagu naredba kojom epidemiološka mjera ograničenja broja osoba za stolom u ugostiteljskim objektima prestaje da važi za članove zajedničkog porodičnog domaćinstva.

"U jedinicama lokalne samouprave u kojima je četrnaestodnevna stopa kumulativne incidencije (KI) između 400 i 799 na 100.000 stanovnika važi epidemiološka mjera kojom je dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (na terasi, u bašti i sl.) budu najviše dvije osobe. U jedinicama lokalne samouprave u kojima je KI manja od 400 dopušteno je da u ugostiteljskim objektima sjede za stolom dvije osobe unutar objekta, a četiri izvan njega (na terasi, u bašti i sl.). Obe mjere ne odnose se na članove zajedničnog porodičnog domaćinstva, odnosno članovi porodice koji žive zajedno mogu u ugostiteljskom objektu zajedno sjediti i za stolom bez obzira na to koliko ih je", zaključuje se u saopštenju.