01-04-2021

Nova isporuka zaštitne opreme kroz mehanizam rescEU

Nova isporuka lične zaštitne opreme iz rezervi instrumenta rescEU, u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu, stigla je ove sedmice u Crnu Goru, a manji dio očekuje se naredne sedmice, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije. U našu zemlju pristiglo je 300.000 maski, 227.900 rukavica, 100.000 zaštitnih naočara, 100.000 navlaka za cipele i druga zaštitna oprema .

Nova isporuka zaštitne opreme kroz mehanizam rescEU | Radio Televizija Budva

Foto: Delegacija EU u CG

"Zaštitna oprema stigla je iz nekoliko država članica EU: Rumunije, Grčke, Njemačke i Belgije. Korisnik sve medicinske opreme je državna apotekarska ustanova „Montefarm” ", stoji u saopštenju.

Iz Delegacije su rekli da je prva isporuka 31. marta sadržala zaštitnu opremu iz Grčke, koja se sastojala od 200.000 komada vinilnih rukavica, 100.000 komada zaštitnih naočara i 100.000 komada navlaka za cipele.

Komentarišući dolazak medicinske opreme, ambasador Grčke Panajotis Partsos kazao je da je to druga pošiljka Civilne zaštite Grčke, nakon one od 11. februara 2021, kada je 90.000 maski tipa FFP2 isporučeno direktno Kliničkom centru Crne Gore.

"Evropska unija je ovdje, zajedno sa svojim državama članicama, pokazujući spremnost da stane uz Crnu Goru i pomogne joj da se suoči s pandemijom. Kroz ovu krizu možemo proći uz solidarnost", kazao je on.

Pošiljka iz Rumunije uključuje 100.000 maski FFP2 i 100.000 maski FFP3, u vrijednosti od 651.380 eura. Kako je istaknuto u saopštenju, ranije danas, ambasador Rumunije Viorel Ardeleanu učestvovao je u događaju uručenja donacije medicinske opreme „Montefarm”-u, zajedno s državnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova Zoranom Miljanićem, otpravnicom poslova Delegacije EU Plamenom Halačevom, predstavnikom rumunske Generalne inspekcije za vanredne situacije, potpukovnikom Adrijanom Deakuom i rumunskim konzulom Raduom Gorinčioijem.

"Rumunski ambasador je istakao značaj Mehanizma EU za civilnu zaštitu u pružanju podrške Crnoj Gori i drugim zemljama koje traže pomoć EU, u duhu evropske solidarnosti. Ovo je treća isporuka zaštitne opreme i medicinskih maski koje je Rumunija od početka pandemije donirala Crnoj Gori, kroz evropski instrument civilne zaštite iz rezervi formiranih u okviru RescEU. Rumunija je 8. jula 2020. isporučila 10.000 zaštitnih maski, a dodatnih 10.000 maski je 11. maja 2020. poslato u Crnu Goru kroz RescEU."

Isporuka iz Belgije, koja treba da stigne 7. i 9. aprila, sadržaće 100.000 hirurških maski, 27.900 komada nitrilnih rukavica i 10.000 štitnika za lice, dodaju iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Kako su naglasili, belgijski ambasador Koen Adam rekao je da je veoma zadovoljan ovom donacijom koja dolazi u izazovnom trenutku za našu zemlju.

"EU se zasniva na solidarnosti, ne samo među državama članicama, već i sa susjednim zemljama, a posebno sa zemljama kandidatima za članstvo. Svaka prilika da ovu solidarnost sa crnogorskim narodom učinimo opipljivom i konkretnom je odlična", kazao je Adam.

Očekuje se da će oprema iz Njemačke stići sjutra.

Otpravnica poslova Delegacije EU u Crnoj Gori Plamena Halačeva istakla je da, u ovim teškim vremenima, EU i njene države članice nastavljaju da pružaju ruku pomoći i objezbjeđuju podršku onima kojima je najpotrebnija.

"Pandemija još nije gotova, tako da moramo biti na oprezu, poštovati ​​epidemiološke mjere, nositi masku i držati distancu. Nadam se da će ova oprema pomoći onima koji su na prvoj liniji borbe – medicinskom osoblju – da sigurno i efikasno obavljaju svoj posao od ključnog značaja. Zajedno smo u ovome i samo ćemo zajedno pobijediti ovu pandemiju, jer niko neće biti siguran dok svi to ne budu", naglasila je Halačeva.

Državni sekretar Zoran Miljanić istakao je da donacija predstavlja dragocjenu i prijeko potrebnu pomoć zdravstvenim radnicima.

"Uz to, nosi poruku solidarnosti, ljudskosti i jedinstva Evrope u borbi protiv koronavirusa; to je dokaz da nas evropski prijatelji ne ostavljaju same i zaboravljene u ovim teškim vremenima kada se svaka zemlja suočava s ovim problemom. Dakle, na ovaj način, Evropa šalje poruku da se kroz brigu o drugima brine i o sebi, te da svi zajedno radimo na stvaranju jedinstvenog odgovora za koji vjerujem da će na kraju dati željene rezultate", rekao je Miljanić, stoji u saopštenju.

Evropska komisija je u martu 2020. uspostavila strateški instrument rescEU – zajedničku evropsku rezervu hitne medicinske opreme, poput respiratora, zaštitnih maski, rukavica i laboratorijskog materijala, kako bi pomogla zemljama EU da se suoče s pandemijom koronavirusa.

"Komisija finansira 100% ovog instrumenta (uključujući nabavku, održavanje i troškove isporuke), čiji je domaćin nekoliko država članica, a koji se dopunjava u kontinuitetu. Države domaćini odgovorne su za nabavku opreme uz podršku Komisije. Crna Gora je već imala koristi od isporuka kroz mehanizam RescEU, koje su omogućile Austrija, Bugarska, Hrvatska, Njemačka, Grčka, Mađarska i Rumunija", zaključili su iz Delegacije EU.