21-03-2020

Nova svakodnevnica: Kako naši sugrađani provode vrijeme kod kuće

Doba je svjetske pandemije virusa korona kojoj, iako se solidno držala, nije umakla ni Crna Gora. Dok je na nivou države zabiježeno 14 slučajeva zaraze, stanovnici Budve se, iz predostrožnosti, odlučuju da vrijeme mahom provode kod kuće. Pročitajte šta o tome kažu naši sugrađani: flautistkinja Ksenija Franeta, vaterpolista i golman reprezentacije Dejan Lazović i reper Vladimir Kustudija, čije je scensko ime Dobbla Galiot.

Nova svakodnevnica: Kako naši sugrađani provode vrijeme kod kuće | Radio Televizija Budva

Foto: Privatna arhiva

Malo šta je poznatije i toplije od porodičnog doma, ali volimo boraviti i napolju, družiti se, ispijati kafu, baviti se rekreacijom... Ipak, sve to suspendovano je na neodređeno.

Posljednjih dana, izolacija nadilazi percepciju u kojoj je isključivo tema i postaje obrazac po kojem živimo. Pri tom, svaka koverzacija sa ukućanima, ali i internet konverzacija, svojevrsno je olakšanje. Tu dolazi do transmisije, od nje nastaje smisao. Nastaje i nešto više i jače od pukog smisla: solidarnost je na ispitu. Čini se da smo na putu da ga uspješno položimo.

A pored prikaza situacije na terenu, trudimo se da dočaramo ono što se, paralelno sa iščeznućem vreve spolja, događa iznutra.

"U izolaciji najviše fali sunca, jer smo zatvoreni u kući, a dani su jako sunčani i lijepi da dolazim u iskusenje da izađem. Nažalost, mogu da gledam sunce samo sa terase", priča Ksenija Franeta, studentkinja prve godine Muzičkog konzervatorijuma "Đuzepe Tartini" u Trstu.


Foto: Facebook

Kako kaže, u Crnu Goru nije došla usljed opasnosti širenja virusa, jer se to dogodilo nešto kasnije, pa je posredi bio jedan sasvim običan, ispostavilo se pravovremen, odlazak iz Furlanijsko-Julijske krajine.

"Kući sam završila sasvim slučajno. Dobila sam mejl da nemam predavanja do 15. marta i koleginica i ja smo odlučile da u tom trenutku pođemo za Srbiju (pošto je ona odatle). U Trstu se tada još uvijek ništa nije dešavalo. Nije bilo oboljelih, ali su zatvorili škole. Na dan kada sam htjela da se vratim u Trst, granice su zatvorili. Tako da sam odlucila da onda pođem kući", istakla je ona.

Iza golmana naše vaterpolo reprezentacije i kapitena "Budve" Dejana Lazovića takođe je buran odlazak iz njemačkog Hamburga, gdje je selekcija Crne Gore odigrala prijateljski turnir i ubjedljivo osvojila prvo mjesto. Reprezentativci su po povratku testirani na koronavirus, a rezultati su bili negativni. Lazović za naš portal kaže da vrijeme provodi na relaciji kuća-prodavnica.

"Tako je kako, ali, ako se poštuje sve, mislim da ćemo brzo izaći iz ove teške situacije", optimističan je jedan od junaka bronzanih "Ajkula" sa posljednjeg šampionata Evrope.


Foto: Pobjeda

Izmijenjena svakodnevnica utiče i na sportiste. Nema treninga i utakmica, svi šampionati su zaustavljeni. Prije zamrzavanja, "Budva" je šestim mjestom uspjela da izbori opstanak u Regionalnoj ligi. Kalendar nalaže i domaće obaveze, ali... Do daljnjeg se ne igra, pa su aktivnosti prilagođene okolnostima.

"Odradim svaki dan trening kod kuće, otprilike sat i po to traje, neko istezanje i to je to, da mi lakše bude za nastavak sezone", dodao je Lazović.

Na sličan način vrijeme je organizovao reper Vladimir Kustudija aka Dobbla Galliot. Ističe da mu sve to, iako neobično, ipak ne pada suviše teško.


Foto: fb/dobblagaliot

"Vrijeme u ovoj novonastaloj atmosferi provodim slušajući muziku, gledajući filmove, igrajući igrice, radeći sve ono od čega me uobičajne obaveze odvraćaju. S obzirom na to da sam i prije značajni dio vremena provodio na sličan način, vjerujem da izolaciju malo lakše podnosim od prosječnih ljudi. Pridržavam se svih savjeta i sugestija vezanih za prevenciju, i nadam se da ćemo sve ovo uspješno prevazići. Mislim da bi u cijelom ovom ludilu, ljudi mogli da se posvete sebi i svojoj porodici, te uvaže apele da ostanu doma, jer je mnogo više običnog interesa na kocki", podvukao je Dobbla Galiot.

Najsnažnija poruka koju u ovom momentu možemo uputiti je da svi pokažemo disciplinu i slušamo preporuke nadležnih. Stvari će se, vjerujemo, izmijeniti i vratićemo se ritmu življenja na koji smo navikli. Do tada, budimo odgovorni.

M.S.