26-11-2020

Nove mjere u Hrvatskoj: Zatvaraju se kafići, restorani i teretane

U Hrvatskoj od vikenda počinje primjena rigoroznijih mjera u borbi protiv širenja korona virusa, među kojima su zatvaranje kafića, restorana, teretana i dejčijih igraonica, a zabranjuju se i svadbe.


Foto: Reuters

U danu kada je potvrđeno najviše novoinficiranih (4.009) i umrlih (51) od korona virusa, premijer Hrvatske Andrej Plenković predstavo je set mjera koje će trajati od subote, 28. novembra do 21. decembra, s tim da mogu biti produžene i dodatno pooštrene ukoliko u tom razdoblju ne dođe do smanjenja broja zaraženih.

Novim mjerama zabranjuju se javni događaji na kojima je više od 25 osoba, dok na privatnim okupljanjima može biti najviše deset osoba. Javna događanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najviše do 22 časa.

Obustavljaju se svadbene svječanosti, a na sahranama može biti najviše 25 osoba, s tim da se saučešće ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Na okupljanjima najviše može biti jedna osoba na četiri kvadratna metra. U javnom prevozu popunjenost ne smije biti veća od 40 odsto, a svi su dužni da nose zaštitne maske, kao i do sad.

Radno vrijeme pekara ograničeno je do 22 časa, a produžena je zabrana prodaje alkohola od 22 časa do 6 ujutro.

Takođe na snazi ostaje zabrana rada kazina i kladionica, a zabranjuje se rad i kafića i restorana, osim onih koji rade u okviru kampova i hotela, ali koje mogu da koriste samo njihovi gosti.

Ugostiteljskim objektima dopuštena je, međutim, priprema i dostava hrane u radnom vremenu kao prije pojave epidemije, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Obustavlja se održavanje sajmova, ali se zatvaraju i teretane, dječije i plesne igraonice. Zabranjuju se sportska takmičenja i treninzi, osim za one najviših kategorija.

Škole stranih jezika mogu raditi samo online.

Bioskopi mogu nastaviti da rade, uz zabranu konzumacije pića i hrane, ali i uz ograničenja u broju posjetilaca.

Preporuka je da se mise održavaju putem radija i televizijskih programa kad god je moguće, a ako idu uživo, na njima je moguće prisustvo najviše 25 vjernika.

Prodavnice i trgovački centri ostaju otvoreni, ali moraju ograničiti broj kupaca u skladu s opštim mjerama i istaći obavještenje o najvećem mogućem broju kupaca, uz pojačane higijenske mjere.

Preporuka je poslodavcima da omoguće rad od kuće ili klizno radno vrijeme kad god je to moguće.

Škole ostaju otvorene, s tim da fakulteti od ranije uglavnom rade online.

Predlaže se produženje zimskih školskih praznika za još jednu sedmicu.

"Sve ove mjere trajaće najmanje do 21. decembra. Ako se do tada dnevni broj zaraženih dovoljno spusti, onda možemo razgovarati da se dio mjera ukine ili suspenduje. U protivnom, ove mjere će ostati na snazi", rekao je premijer.

On je ponovio da je Vlada ostaje „protiv kompletnog zatvaranja i policijskog sata“.

Apelovao je na sve da se pridržavaju mjera, prije svega da drže distancu, nose zaštitne maske u zatvorenom, a gdje nije moguće držati razmak od 1,5 metar, i napolju, da se ne rukuju i da odlože sva porodična i prijateljska druženja s većim brojem ljudi.

U Hrvatskoj je potvrđeno najviše novozaraženih u jednom danu do sada, njih 4.009, a umrla je 51 osoba, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Aktivnih slučajeva zaraze je 21.725, među njima je 2.171 pacijent na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru 252.

U protekla 24 sata oporavile su se 2.924 osobe, a testirano je njih 11.487.

Trenutno se u samoizolaciji nalazi 50.165 građana.

Od početka epidemije, korona virus je potvrđen kod 115.626 osoba od kojih se oporavilo njih 92.349, a umrlo 1.552.


(Beta)