10-03-2021

Nove mjere: Zabrana rada škola, vrtića, tržnih centara, kladionica, parkova

Nove mjere koje su objavljene danas podrazumijevaju zabranu rada tržnih centara, štandova u opštinama koje imaju 14-dnevnu incidentu na 100.000 veću od 800 - to su Budva, Tivat, Herceg Novi, Podgorica, Bar, Plužine, Ulcinj, Cetinje, Bar, Kotor, Pljevlja..., kao i zabranu izlaska sa teritorije opštine. U ovim opštinama je zabranjen rad ugostiteljskih objekata.


Foto: Arhiva

Zabranjen je rad kladionica, kockarnica, fitnes centara, teretana...

Mjera je i zatvaranje parkova i slično u opštinama koje imaju 14-dnevnu incidentu na 100.000 veću od 800.

"U ovim opštinama se prelazi na onlajn učenje", rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Vrtići sa radom prestaju od petka.

Za sve koji ulaze u Crnu Goru, osim sa teritorija, Srbije, BiH, Kosova, Albanije moraju imati test ne stariji od 48 sati.

Mjere će trajati sedam dana i naredne će se usaglašavati, rekao je Galić.

Upućen apel građanima da se prijave za vakcinaciju

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da će ove mjere podrazumijevati veluiku molbu i apel da redukuju koliko je u njihovoj moći sve kontakte.

"Bolnički kapaciteti širom države su povećani i trenutna popunjenost je 67 odsto. Angažovali smo preko 230 sestara sa Biroa rada i pet ljekara sa Biroa koji će biti uključeni u proves vakcinacije", rekla je Borovinić Bojović.

Pozvala jer građane da se vakcinišu

Predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Ministarstva unutrašnjih poslova i Instituta za javno zdravlja obratiće se u 15 časova povodom donošenja novih protivepidemijskih mjera.

Ovo je već drugo obraćanje predstavnika Vlade u vezi sa epidemiološkim mjerama na koje mediji nisu pozvani, čime je još jednom medijima onemogućeno da postave dodatna pitanja u vezi sa epidemiološkom situacijom u državi.

Sekulović: Djelovaćemo represivno zbog zdravlja građana

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da se u prethodnom vremenu postupalo selektivno prilikom poštovanja mjera.

"Naši kapaciteti su povećani i pojačani. Djelovaćemo represivno i ne želimo da bilo ko završi u zatvoru, ali ćemo to raditi zbog zdravlja građana", rekao je Sekulović.

Državni sekretar u Minisstarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović rekao je da podaci sa terenea pokazuju da se mjere nijesu poštovale i da su zbog toga donijete nove.

"Izvršeno 6.430 kontrola, izdata 43 prekršajna naloga u iznosu od 43.000 eura. Pripadnici Uprave piolicije upozorili su 14.817 osoba, podbnijeli 32 krivične prijave i lišili slobode 11 lica. Nepoštovanje mjera zabrinjavajuće. Do sada se djelovalo preventivno, pošto je situacija zabrinjavajuća od danas će se djelovati na oštriji način i kazniće se svako nepoštovanje mjera, Posebno nepoštovanje mjera zabrane izlaska od 21 do 5 časova ujutro će biti sankcionisano, kao i nenošenje maski", rekao je Odović.

Obraćanje možete pratiti uživo na našem portalu.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović najavila je ranije danas još restriktivnije mjere u borbi protiv koronavirusa.