11-12-2017

Nove partije: Bore li se za vlast ili za titulu lidera u opoziciji?

Crna Gora će, po svemu sudeći, uskoro dobiti tri nove stranke. Spekuliše se da su u tom procesu poslanik Aleksandar Damjanović, dojučerašnji funkcioner Liberalne partije Blažo Rađenović, ali i građanski aktivista Marko Milačić. On će, kako saznajemo, do kraja mjeseca donijeti odluku hoće li se kandidovati i za predsjednika države na izborima naredne godine.

Nove partije: Bore li se za vlast ili za titulu lidera u opoziciji? | Radio Televizija Budva

Marko Milačić sprovodi posljednje aktivnosti uoči zvaničnog osnivanja stranke. On je u sklopu slogana "Duh predaka za 21. vijek" nedavno najavio obnovu veza sa Rusijom i pošten odnos sa Zapadom. Ipak, i pored najave promjena, postavlja se pitanje – da li ih nove stranke stvarno i donose?

Boris Raonić, programski direktor Građanske alijanse (GA), kazao je za FOS da je suština upravo to, da politički subjekt donese novu misao i ideju. To u ovom trenutku ne vidi na političkoj sceni Crne Gore, naročito opozicionoj.

"Kako bismo dobili vlast koja će biti dobro kontrolisana ili pak nova, potrebna nam je jaka i sinhronizovana opozicija, a ovakva kakva je danas to nije. Zato fokus u budućem periodu treba da bude da se iz svih izgubljenih izbora nauče lekcije, koje će biti osnova za drugačije djelovanje. Ako budu i dalje samodovoljni ili fokusirani na svoj rast ili zadovoljni liderstvom u opoziciji, onda ćemo i dalje imati sporu tranziciju i integracije", kazao je Raonić za FOS.

Zanimljivo je da su potencijalni osnivači novih stranaka – Damjanović i Milačić, donekle i Rađenović, upravo “ljuti” protivnici vlasti.

Ipak, sagovornik FOSa napominje da “novoosnovani” u Crnoj Gori mogu da računaju na zavidan procenat glasova na izborima.
"Sa svakim novim izbornim ciklusom u Crnoj Gori, jedan dio biračkog tijela, kritički nastrojen, kojeg ima do 10 odsto, daje povjerenje novoj političkoj partiji. Tako je već posljednjih četiri izborna ciklusa", podsjeća Boris Raonić.

U tom smislu se, smatra Raonić, ništa neće promijeniti ni na narednim izborima.