05-09-2023

Novi omikron sa blažim simptomima, ali se lakše prenosi

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) saopšteno je da je broj kovid oboljelih u porastu, ali da su simptomi blagi kod većine pacijenata. Epidemiološkinja IJZCG Darinka Marković istakla je da nemaju dokaz da će novi sojevi virusa izazvati težu kliničku sliku kod oboljelih, ali da se lakše prenose.

Novi omikron sa blažim simptomima, ali se lakše prenosi | Radio Televizija Budva

Foto: Pixabay

Laboratorije IJZ potvrdile su juče prve slučajeve infekcije izazvane podsojevima EG.5.1 (tzv. Eris) i FL1.5.1(tzv. Forniks), potomcima omikron varijante SARS-CoV-2 virusa . Crna Gora se tako pridružila spisku država kod kojih je registrovana pojava mutiranih podsojeva omikrona. Marković ističe da su ti uzorci iz avgusta.

"Virus neće izazvatui tešku kliničku sliku kod 98 odsto populacije, to će biti infekcija sa blagom kliničkom slikom. Ti simptomi su slični kaokod prehlade- povišena tjelesna temperatura, kašalj, bolovi u ksotima, grlobolja...", kazala je Marković u Jutarnjem programu TVCG.

Naglašava da uvijek treba obratiti pažnju na onih dva odsto populacije - rizične grupe, stariji i hronični bolesnici

Marković dodaje i da svaki novi podsoj treba pratiti duže vremena, da bi se znale njegove karakteristike.

"Najbolje je da se testiramo ako imamo simptome. Ako ste kovid pozitivni, izolujte se i zaštitite okolinu", poručila je ona.