23-08-2023

Novi soj korone zasad nije opasniji

Epidemiološka situcija u Crnoj Gori je stabilna i nije zabilježen veći porast broja zaraženih od korona virusa, kazala je u Jutarnjem programu TVCG, epidemiološkinja IJZCG Darinka Marković.

Novi soj korone zasad nije opasniji | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Nova varijanta korona virusa sa velikim brojem mutacija registrovana je u četiri zemlje. Varijanta BA2.86, pojavila se u Americi, Velikoj Britaniji, Danskoj i Izraelu.

„Ovo što se trenutno dešava nas opominje na činjenicu da je Kovid 19 izuzetno sklon mutacijama“, navela je Marković.

Kaže da je riječ o novom soju sa velikim brojem mutacija, slično kao sa omikronom.

„Za taj soj BA2.86 je karakteristično da se pojavio mali broj tih slučajeva. Da bismo znali koja vrsta opasnosti da nastane mora da prođe određeno vrijeme. Za nekoliko sedmica ćemo imati informaciju o tome šta će se dešavati sa novim sojem BA2.86”, navela je Marković.

Kako pojašnjava sve dok se virus širi u populaciji postoji i opasnost od mutacija.

“Iako su se desile mutacije iako se potvrđuje da virus ima veću moć transmisije, ne postoje trenutno čvrsti dokazi o tome da će virus biti opasniji, zasad je klinička slika slična onoj koju smo do sad pratili”, poručila je Marković.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u Crnoj Gori, Marković navodi da je nakon ljeta za očekivati skok u broju zaraženih.

„Epidemiološka situacija je sada stabilna i u ovom trenutku ne bilježimo značajan broja zaraženih u odnosu na prethodnu godinu... Mi ne primjećujemo nikakve razlike po pitanju kliničke slike“, poručila je Marković.