31-03-2022

"Novi talas će prije ili kasnije doći u Crnu Goru"

Nesumnjivo je da će novi talas koronavirusa, koji je već zahvatio Zapadnu Evropu prije ili kasnije doći u Crnu Goru, kaže za Radio Crne Gore infektolog Milovan Živković.


Foto: gov.me

Da bi eventualni novi talas kod pojedinih koji su se teže izborili sa infekcijom ili su zbog nje izgubili nekog bliskog mogao izazvati strah,uznemirenost i napetost-smatra psihološkinja Jelena Milutinović. Svojim ponašanjem građani šalju poruku - korona je pobijeđena.

Puni kafići, svadbe sa po nekoliko stotina zvanica, redovi ispred kapela-slika su Crne Gore nakon što je epidemija ozbiljno usporila. Vijesti koje stižu iz Zapadne Evrope i Kine o sve većem broju zaraženih, međutim, prijete da bi se sličan scenario mogao dogoditi i kod nas.

Pitali smo građane kako gledaju na mogućnost novog talasa:

"Za sad kažu da od toga nema ništa, ali bojim se, kao što se svi normalni plaše, da će se nešto desiti ,a nadam se da neće. Mislim da na novi talas nismo spremni jer mi smo pravi Balkanci, nedisciplinovani", kaže Podgoričanin Mirko.

"Mislim da je većina nas oguglala na epidemiju i spremni smo sa njom da živimo.Ja sam smiren čovjek i mislim da bi još jedno dva tri talasa sigurno mogao da prihvatim", tvrdi Goran.

"Omladini je više dosta i korone i mjera. Građani su trenutno više okupirani ratnim dešavanjima. Rat sa koronom u ljudskim umovima je pobijeđen", smatra Mirela.

Da će novi talas stići prije ili kasnije struka nema dilemu.

"Nesumljivo je da će novi talas kovida prije ili kasnije doći u Crnu Goru, a koja će biti srazmjera te epidemije ostaje da se vidi", kaže infektolog Milovan Živković.

Reakcije građana na eventualni novi skok broja zaraženih i ,kako kaže psihološkinja Jelena Milutinović, potencijalni haos koji bi to izazvalo zavisile bi od prethodnih iskustava.

"Kod onih koji su imali zdravstvene probleme uzrokovane koronom ili su od posljedica izazvanih virusom izgubilili člana porodice to može izazvati traumatsku reakciju praćenu intenzivnim strahom, izbjegavanjem sadržaja i razgovora vazanih za Kovid-19, te napetost i uznemirenost", objašnjava Milutinović.

Sa koronom ćemo živjeti još dugo, poručuje doktor Živković, iako primjećuje da je crnogorsku javnost epidemija umorila.

"Smatram da je građanima već, da se žargonski izrazim, preko glave koronavirusne infekcije. Na eventualni novi talas građani će reagovati onako kako budu reagovali mediji i stručnjaci", uvjeren je Živković.

Za stručnjake novi soj, koji bukti Zapadnom Evropom, još je nepoznanica, ali ako to bude varijanta omikron soja, nemamo razloga za brigu, smatra Živković što temelji na činjenici da taj soj nije uzrokovao veliki broj hospitalizacija, ni veliku smrtnost u Crnoj Gori.

Izvor: RTCG