07-07-2022

Novi talas kovid infekcije širom svijeta

Nove varijante omikron soja korona virusa, koje se šire mnogo brže nego prethodni sojevi, izazivaju novi talas infekcija širom svijeta, dok su proizvođači vakcina u trci s evolucijom virusa kako bi proizveli modifikovane vakcine koje pružaju zaštitu od njegovih najnovijih oblika, prenosi Radio Slobodna Evropa pisanje svjetskih medija.

Novi talas kovid infekcije širom svijeta | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Dvije nove podvarijante omikron soja korona virusa koje se brzo šire izazivaju nove talase zaraza širom svijeta, ističe BBC.

Zdravstveni stručnjaci kažu da bi podvarijante BA.4 i BA.5, koje su prvo identifikovane u Južnoj Africi, uskoro mogle postati dominantni sojevi u Evropi i SAD, nakon što su raniji sojevi korona virusa, kao što su alfa i delta, izazvali ogromne talase infekcija.

Najnovije podvarijante koje izazivaju zabrinutost stručnjaka blisko su povezane sa sojem omikron koji je pokrenuo rast broja zaraženih prošle zime. One su dodate na monitoring listu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u martu i takođe su označene kao varijante koje izazivaju zabrinutost u Evropi.

Podvarijante BA.4 i BA.5 su prvo zabilježene u Južnoj Africi početkom godine i sada izgleda da se šire mnogo brže od drugih varijanti korona virusa, ukazuje britanski javni servis, dodajući da postoje u većini evropskih zemalja i da će vjerovatno uskoro prestići druge vrste korona virusa. To se već desilo u Portugalu, gdje je dominantan BA.5.

U SAD zvaničnici kažu da primjećuju da je sve veći broj infekcija izazvan tim novim podvarijantama. Zaraze korona virusom u Velikoj Britaniji su takođe u porastu, podstaknute podvarijantama BA.4 i BA.5, a rast broja zaraženih prijavila je i Australija.

Mada se smatra da BA.4 i BA.5 nijesu smrtonosniji od drugih sojeva korona virusa, te podvarijante se lakše šire, dijelom zbog toga što imunitet može da opadne, dijelom zbog mutacija kroz koje je virus prošao, ali i zato što su mnoge zemlje ukinule svoja ograničenja za kovid-19 pa su ljudi više u kontaktu, što virusu daje više šansi za širenje.

Najnovije varijante su majstori u zaobilaženju imuniteta, što znači da prethodne zaraze i vakcine vjerovatno neće pružiti mnogo zaštite od infekcija, ukazuje Gardijan, navodeći da su BA.4 i BA.5 zarazniji od prethodnih sojeva i podvarijanti korona virusa, zbog čega se očekuje dalji rast broja zaraza.