06-02-2022

NTO: Veliko interesovanje turoperatora iz UAE za turističku ponudu Crne Gore

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom organizovala je promociju turističke ponude za turoperatore i medije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u Dubaiju.


Foto: NTO

Kako navode iz NTO, promociji koja je održana u Paviljonu Crne Gore na Svjetskoj izložbi EXPO 2020, 6. februara, u okviru obilježavanja Nacionalnog dana Crne Gore, prisustvovalo je oko 50 predstavnika turoperatora, turističkih agenata, medija i influensera iz UAE, koji su izrazili veliko interesovanje za turističku ponudu Crne Gore.

U uvodnom dijelu, učesnike je pozdravio generalni komesar Paviljona Crne Gore Princ Nikola Petrović Njegoš koji je pozvao prisutne da otkriju Crnu Goru, malu ali prelijepu zemlju, njene predivne predjele, istorijsko i kulturno nasljeđe. Takođe, pozvao ih je da upoznaju stanovništvo Crne Gore i osjete njihovo gostoprimstvo.

Predstavljajući turističku ponudu Crne Gore direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Ana Tripković Marković istakla je da tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata poslednjih godina postaje sve više značajno u ukupnom turističkom prometu Crne Gore, čemu doprinosi činjenica da niskobudžetna kompanija UAE Fly Dubai već pet godina povezuje Dubai i Crnu Goru, te da je liberalizovan vizni režim i izrazila uvjerenje da će se taj trend nastaviti i u budućnosti.



“Crna Gora sa svojom raznovrsnom ponudom na malom prostoru, bogatstvom nacionalnih parkova i prirodnih ljepota, mediteranskom klimom i unaprijeđenom hotelskom ponudom ima veoma atraktivnu ponudu za turiste iz UAE. Zadovoljstvo mi je što smo danas u prilici da predstavimo bogatu ponudu naše zemlje i pozovemo turoperatore da Crnu Goru kao idealnu destinaciju za odmor uvrste u svoje kataloge, a građane UAE da nas posjete”, istakla je Tripković- Marković.

Lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Tivta i Bara predstavile su specifičnosti i ponude svojih gradova, dok je posebnu prezentaciju imala i HG Budvanska rivijera.

Zvanice su bile u prilici da se upoznaju sa kulturom i tradicijom Crne Gore kroz nastup folklornog ansambla “Crna Gora” i posluženje specijaliteta autentične crnogorske kuhinje. Takođe, upriličena je i nagradna igra za goste iz Emirata kojima je Nacionalna turistička organizacija Crne Gore dodijelila dva nagradna aranžmana za sedmodnevni boravak u Crnoj Gori.

Nakon prezentacija održana je i poslovna radionica sa turoperatorima iz UAE u kojoj su pored lokalnih turističkih organizacija učestvovali predstavnici turističke privrede Crne Gore: hotelskih grupa Budvanska rivijera i Montenegro Stars, hotela Regent Porto Montenegro i Stara Čaršija, turističkih agencija Rams, Trip Travel i Montenegro Tourist Service, nacionalnog avio prevoznika Air Montenegro i Skijališta Crne Gore.

Promociji u Dubaiju prisustvovali su i predstavnici Privredne komore Crne Gore, Nacionalnih parkova Crne Gore, preduzeća Sveti Stefan hoteli i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

Sa tržišta UAE ostvaruje se oko 3,5 miliona putovanja godišnje, a prema podacima organizatora putovanja, destinacije Evrope i Mediterana bilježe rast interesovanja Emiraćana. Putovanja su postala dio lifestyle-a Emiraćana stoga prosječno polovina stanovništva putuje jednom godišnje i na putovanjima u Evropu preferiraju duži boravak, između dvije i šest nedelja, a poznati su i ako veći potrošači od prosječnog turiste. Turisti iz UAE-a preferiraju bolje smještajne kapacitete, hotele s pet ili četiri zvjezdice naročito uz obalu ili u rizortima te bogato opremljene vile ili apartmane.

"Obzirom da su za Emiraćane, prilikom odabira destinacije, daleko najvažniji izvor informisanjaturističke agencije, očekuje se da će održana promocija u Dubaiju i poslovna radionica za turoperatore iz UAE doprinijeti rastu interesovanja i većoj posjeti Crnoj Gori turista sa ovog podneblja", zaključuje se u saopštenju.