27-07-2020

NVO Eko Centar Budva: 500 limenki je dovoljno da se napravi jedno biciklo – reciklirajmo zajedno!

Iz NVO „Eko centar Budva“ obavještavaju da će i tokom ove godine sprovoditi aktivnosti projekta „Svaka limenka se računa“, prilagođene trenutnoj Covid situaciji u Crnoj Gori.



"Želimo da istaknemo da situacija koja nas je sve zadesila, na globalnom planu, ne znači da treba manje da brinemo za prostor koji nas okružuje, sada smo više nego ikada obavezni razvijati ekološku svijest", navodi se u saopštenju.

Navodeći da priroda koja nas okružuje i iz koje crpimo energiju kako bi smo lakše prevazišli novonastalu situaciju, zahtjeva naš lični doprinos namenjen očuvanju kroz razdvajanje, sakupljanje kao i recikliranje otpada.

Limenka je pakovanje koje možemo lako odložiti, limenka se može reciklirati beskonačan broj puta a da ne izgubi na kvalitetu, kazali su iz NVO-a.

500 limenki je dovoljno da se napravi jedno biciklo – reciklirajmo zajedno!

Aktivnosti u ovoj godini su prilagođene opasnosti širenja virusa, pa ćemo se ove godine fokusirati na uticaj društvenih mreža koje imaju na stanovnišvo. U toku je postavljanje kutija na plažama, kako bi kupači mogli odložiti svoju limenku, a svoju odgovornost prema prirodi mogu podijeliti putem društvenih mreža i tagovati

svakalimenkaseracuna.me.

"Shodno situaciji i pridržavajući se mjera Nacionalnog Kordinacionog tijela za suzbijanje virusne infekcije u Crnoj Gori, održaćemo i edukativne radionice na otovorenom, o čemu ćemo izvještavati putem društvenih mreža i tako podsticati sve pratioce zašto je važno reciklirati", dodaje se u saopštenju.

"U našoj Opštini u okviru kontejnerskih mjesta postoje kontejneri za razdvajanje otpada koji ide na reciklažu, koji su vezani za prethodne aktivnosti Nevladinog udruženja, gdje stanovništvo odlaže plastiku, karton i aluminijske limenke", zaključuju iz NVO "Eko Centar Budva".