28-08-2020

NVO Eko centar Budva: I tvoja limenka se računa

Program „Svaka limenka se računa” nastoji da pomogne ljudima da recikliraju svoje limenke i na taj način pomaže nam da doprinesemo zaštiti životne sredine.



Program želi da nam pomogne da reciklirate svoje limenke bilo gdje smo, kod kuće, na poslu ili plaži.

"Ako pijete piće iz limenki, odvojite ih posebne kutije, odvojite ih kontejenere gdje se razdvaja otpad za reciklažu.

Ukoliko želite da imate svoj kutak za reciklažu, kutiju za razvajanje limenki, možete nas kontaktirati putem e-mail-a: ekocentarbudva@gmail.com ", navode u saopštenju.

"Dostavljamo kutiju gdje mozete razvajati limenke za piće i na taj nacin doprinijeti zaštiti životne sredine.

Reciklaža limenki ima smisla - čuva energiju, prirodne resurse i smanjuje količinu gasova staklene bašte.

Sve limenke za piće su 100% reciklabilne i to beskonačan broj puta.

Čelik i aluminijum od kojeg su napravljene limenke, su se prikupljali i topili za ponovno korišćenje mnogo prije nego što je termin „reciklaža“ uopšte izmišljen.

Reciklirani metal ima potpuno iste karakteristike kao sirov materijal - ali je potrebno manje od 25% energije za njegovu proizvodnju. Reciklaža limenki smanjuje potrošnju prirodnih resursa, a ujedno se smanjuje količina otpada koji ide na deponije", dodali su.

"Limenka se može iskoristiti u drugim namjenama, ukoliko vi koristite limenku na svoj način, i niste je odložili u kontejner već ponovo upotrebili, šaljite vaše fotografije putem e-mail-a, tagujte nas na društvenim mrežama @svakalimenkaseracuna.me i @ekocentarbudva, širimo zajedno razvijenu ekološku svijest jer se i ta tvoja, jedna, limenka računa", zaključuje se u saopštenju.