06-02-2024

NVO Grbalj - Bulevar i NVO Jaz - Mrčevo polje: Postojeći projekat bulevara Tivat - Jaz neprihvatljiv za mještane

Krajem januara održan je Zbor građana Grblja na kojem je donesena odluka da je postojeći projekat bulevara Tivat - Jaz neadekvatan i neprihvatljiv za mještane. U vezi sa tim, predstavnici nevladinih organizacija Grbalj - Bulevar i Jaz - Mrčevo polje traže hitan sastanak sa predstavnicima nadležnih i odgovornih državnih institucija.


Foto: Gov.me/arhiva

Oni su u zajedničkom saopštenju naglasili da će u suprotnom biti prisiljeni da "svim legalnim i radikalnim sredstvima obustavimo realizaciju ovako suludog projekta".

Ka razloge za osporavanje projekta bulevara – brze ceste, naveli su sljedeće:

"Elaborat za zastitu zivotne sredine, zdravlja i zivota ljudi je neprofesionalno-kancelarijski uradjen i ne tretira stetan uticaj na buku, izduvne gasove iz vozila i mikrocestice. Elaborat o bezbjednosti pjesaka nije uradjen sto je bila jedna od obaveza.
Elaborat za socijalni faktor nije uradjen a bio je takodje u obavezi. Koliko znamo nigdje u svijetu a za dalje ne znamo ne pravi se brza i najprometnija drzavna saobracajnica kroz naseljena mjesta. Jedino rjesenje za guzve na Crnogorskom primorju je izgradnja saobracajnice koja bi isla zaledjem primorja ( Sozina – Verige ). Jadranska magistrala koja je radjena 60-tih godina proslog vijeka od Istre do Ulcinja u Republici Hrvatskoj nigdje nije pretvorena u brzu saobracajnicu sa 4 i vise traka vec je radjena cesta na vecim kotama", naveli su iz nevladinih organizacija Grbalj - Bulevar i Jaz - Mrčevo polje.

Naglasili su da su vjekovima na svojim ognjištima, da nemaju alternativu, te da zato ne prihvataju da se, kako navode, ugrožava zdravlje i život njihovih porodica.

"U nadi da ćete uslišiti naš zahtjev za prijem naše delegacie kod vas na razgovor u što skorije vrijeme, unaprijed vam se zahvaljujemo", zaključuje se u saopštenju.