13-09-2023

NVO „Grupa građana BU2“: Zahvaljujući Regionalnom vodovodu, primorje se ovog ljeta uredno snabdijeva vodom

Aktivnosti Regionalnog vodovoda za nas na primorju znače spas turističke sezone i toga treba da bude svjestan svaki građanin Crne Gore na primorju, navedeno je pored ostalog u saopštenju NVO "Grupa građana BU2".

NVO „Grupa građana BU2“: Zahvaljujući Regionalnom vodovodu, primorje se ovog ljeta uredno snabdijeva vodom | Radio Televizija Budva

Foto: Božidar Proročić

Saopštenje koje potpisuje predsjednica NVO "Grupa Građana BU2"
Milica Mitrović prenosimo integralno:


Zahvaljujući "Regionalnom vodovodu Crnogorsko primorje" na čelu sa predsjednikom upravnog odbora tog preduzeća Zorana Lakušića koji je sa svojim stručnim kadrom i odgovornim odnosom prema široj zajednici čiji su rad prepoznali i izvan granica Crne Gore počevši od ambasadora Slovačke u Crnoj Gori koji je posjetio Regionalni vodovod preko resornog ministarstva do samog premijera Dritana Abazovića.


Foto: NVO "Grupa građana BU2"

Zoran Lakušić sa svojim timom i pored svih poteškoća i ponekad nepromostivih prepreka uspješno održava izvorišta Đurmani i Bolje sestre za vodosnabdijevanje privrednih subjekata i fizičkih lica duž crnogorskog primorja.

Aktivnosti Regionalnog vodovoda za nas na primorju znače spas turističke sezone i toga treba da bude svjestan svaki građanin Crne Gore na primorju.

Osim kvalitetnog upravljanja ovim preduzećem treba istaći i Lakušićevo nastojanje da se izvorište Bolje sestre sačuva od totalne propasti.

Izvorište je usljed nelegalne eksploatacije šljunka u koritu rijeke Morače trpjelo velike gubitke, što je u jednom trenutku dovelo u opasnost dalje poslovanje preduzeća, ali i realizaciju ozbiljnih turističkih projekta od Herceg Novog do Ulcinja .

Značaj vode za čovjeka posebno istaknut u Povelji o vodi Evropskog savjeta.

"Snabdijevanje higijenski besprekornom vodom za piće i vodom za ostale potrebe, u dovoljnim količinama i u svako doba, neophodan je uslov za život naselja, razvoj opština, turističkih, poljoprivrednih, zanatskih i industrijskih pogona. Kako je voda za piće najvažnija životna namirnica, to snabdijevanje njom ima prvorazredni značaj u vodoprivrednom i prostornom planiranju. U sistemu gazdovanja vodom, zahvatanje, održavanje i zaštita voda (po količini i kvalitetu) imaju najviši rang u odnosu na ostale mjere. Snabdijevanje vodom u opštem smislu podrazumijeva javno snabdijevanje vodom, nasuprot pojedinačnom snabdijevanju privatnog posjeda iz sopstvenog postrojenja. Besprekorno snabdijevanje se uopšte postiže samo javnim centralnim postrojenjem za snabdijevanje vodom, što znači da se svi stanovnici jednog mjesta snabdijevaju iz jednog postrojenja, od jednog preduzeća u ovom slučaju Regionalnog vodovoda.