26-03-2024

NVO Maini: Brza cesta prijetnja za prirodu i kulturno istorijsku baštinu, treba naći rješenje koje ne ugrožava interese i živote mještana

Trasa brze ceste sa četiri trake koja je predviđena da se gradi u okviru projekta "Mediteranski koridor- Crna Gora, Hrvatska, Albanija", trebalo bi da zaobiđe oblast budvanskih sela i na taj način sačuva imovinu i zaštiti životnu sredinu od vitalnog značaja. Ujedinjeni zajendičkim snagama mještani Maina formirali su NVO "Maini" koja će zajedno sa ostalim mještanima uložiti snage da sačuvaju prirodna i kulturna bogatsva.

NVO Maini: Brza cesta prijetnja za prirodu i kulturno istorijsku baštinu, treba naći rješenje koje ne ugrožava interese i živote mještana | Radio Televizija Budva

Foto: PrtSc

Novosnovana NVO "Maini" baviće se očuvanjem kulturno istorijske baštine, razvijanjem ruralnog turizma ali u fokusu je i izmiještanje brze ceste sa četiri trake koja je planirana da se radi u okviru projekta "Mediternaski koridor- Crna Gora, Hrvatska, Albanija". Kompletna planirana trasa prejsekla bi i trajno uništila bogatu kulturuno istorijsku baštinu apeluju iz NVO "Maini"

"Mi smo alarmirali sve predsjednike mjesnih zajednica tu su sa nama Paštorvići, Brajići, Pobori i Grbljani koji su dali svoju apsolutnu podršku, to bi bila apsolutna devastacija budvanskog zaleđa i nećemo to dozvoliti, mi nijesmo protiv napretka i razvijanja brzih cesti i infratsrukture, ali za izmještanje ovo nijesu pogodne lokacije dosta bi se desvatsiralo flore, faune, izvorišta i ruralnog turizma", kazao je Ivan Radonjić ispred NVO "Maini".

Iz pomenute NVO predlažu da se koridor izmjesti, a važna je podrška svih mjesnih zajednica kao i lokalne smaouprave koja makismalno štiti interese svojih građana, kaže Radonjić.

"Mi nastojimo da izmjestimo da to ide sa Paštrovske gore preko Jarišta sa žičare Kotor-Lovćen preko tunela Vrmac na most Verige direktno za Hrvatsku, to je neki naš predlog koji je dosta jeftiniji, kraća je trasa i dobro znamo koliko košta jedan kilometar brze ceste, tu smo da sve uradimo što možemo da pomognemo našoj opštini i građanima, imamo apsolutnu podršku opštine kao i glavne gradske arhitektice Jelene Lazić", kazao je on.

Trebalo bi da se ujedine u tom cilju i sa svojim zahtjevima zaključuje Radonjić i dodaje da će se pronaći rješenje koje neće ugrožavati živote i interese mještana.