22-01-2020

O lordu Gordonu Dž. Bajronu

Na današnji dan rođen je lord Gordon Džordž Bajron, engleski pjesnik romantičar čije je stvaralaštvo na evropsku književnost uticalo više no djelo ijednog engleskog pisca, izuzev Šekspira.



Na njega su se oslanjali i ugledali francuski i ruski romantičari (Puškin, Ljermontov).

Njegova satira uticala je na Hajnea u Nemačkoj, najzad, njegovim delom bili su inspirisani i Njegoš, Branko Radičević, Đura Jakšić, Laza Kostić.

Bajronizam je, štaviše, kao pojam postao osnovno obilježje evropskog romantizma. Ovaj termin podrazumeva kult osjećajnosti i pobune u ime idealistički usmjerenog individualizma. Neposredno nadahnuti junacima Bajronovih dela ("Čajl Harold", "Kain", "Manfred", "Lara", "Don Žuan"...), evropski romantičari stvaraju niz bajronovskih likova u svojim djelima (Puškinov Evgenije Onjegin, Ljermontovljev Pečorin, Igoov Ernani...).

Iako izražavaju različite vidove bajronizma - od obične preosjetljivosti, nesrećne zaljubljenosti, narcizma do društvene pobune i weltschmerz-a, "svjetskog bola", koji podrazumeva pesimistički doživljaj svijeta karakterističan za romantičare - svi oni imaju isto osnovno obilježje, a to je svijest o podvojenosti i sukobu između srca i razuma, patnje i buntovništva, pojedinca i društva, ideala i stvarnosti, "poezije srca" i "proze prilika".

Englesku je Bajron napustio 1816. i nastanio se, kao i Šeli, u Italiji, gde je dovršio i ispjevao svoja najveća pjesnička djela.

Ako je vjerovati biografijama ovog pisca, koje su mnogo brojnije nego književnokritička djela o njemu, povod za napuštanje zemlje bio je skandal povodom Bajronove incestuozne veze sa polusestrom, zbog čega mu je javnost zatvorila sva vrata i natjerala ga na dobrovoljno izgnanstvo.

Godine 1823. odlazi da pomogne grčkom narodu koji se borio za oslobođenje od Turaka, ali ga je prerana smrt spriječila da uzme učešća u borbi. Bajron je bio veoma plodan pisac, pisao je lako i brzo, mada su mu mnoga djela (naročito lirska) ocijenjena kao neuspjela, prosječna, čak bezvrijedna.

Umro je u 36-oj godini u Misolongiju u Grčkoj.































Izvor: wikipeadia