31-01-2018

O minimalnoj zaradi na narednoj sjednici

Inicijativa Unije slobodnih sindikata i Socijaldemokratske partije o povećanju minimalne zarade sa 193 EUR na iznos polovine prosječne plate, od oko 250 EUR, naći će se na dnevnom redu sljedeće sjednice Socijalnog savjeta.

O minimalnoj zaradi na narednoj sjednici | Radio Televizija Budva

Predsjedništvo Socijalnog savjeta u utorak je odlučilo da se u dnevni red sjednice uvrsti i inicijativa Unije poslodavaca o smanjenju dažbina koje plaćaju na bruto zaradu zaposlenog i dva predloga zakona o radu, i o zaštiti i zdravlju na radu.

Član predsjedništva Socijalnog savjeta, Vukašin Zogović, kazao je Vijestima da nijesu mogli precizirati tačan datum sjednice, jer je ostalo da ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, dogovori dolazak ministra finansija, Darka Radunovića.

On je naveo da će termin biti poznat narednih dana i da očeuje da neće biti novih odlaganja rasprave o tim temama.

USSCG i SDP još od juna traže održavanje sjednice na kojoj bi se raspravljalo o minimalnoj zaradi, koja je u Crnoj Gori najniža u regionu i iznosi 193 EUR.

Istovremeno UPCG traži smanjenje opterećenja na zaradu, jer su, kako tvrde, najveća u regionu. U Crnoj Gori visina opterećenja na minimalnu zaradu iznosi 49,2 odsto, u Hrvatskoj 24,9 osto, Srbiji 34,5 odsto, Sloveniji 43,4 odsto i Bosni i Hercegovini 44,8 odsto.

Iz Ministarstva finansija su krajem prošle godine poručili da su im oba zahtjeva neprihvatljiva.

Da podjsetimo, narednih šest dana gradjani Budve će moći u prostorijama OO SDP Budva da potpišu peticiju za povećanje minimalne cijene rada sa 193 na 250 eura.