05-04-2020

Obavezne radne uniforme za taksiste

Taksisti će ubuduće biti u obavezi da nose radnu odjeću, novina je koju će propisivati nova odluka o taksi prevozu koju priprema Sekretarijat za saobraćaj. Ova obaveza proistekla je iz Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju čije su izmjene i dopune usvojene u decembru prošle godine.

Obavezne radne uniforme za taksiste | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija, Pixabay

Izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju iz decembra 2019. godine definisano je, između ostalog, da bliže uslove, organizaciju, radnu odjeću, optimalan broj auto-taksi vozila, minimalni broj auto-taksi vozila prilagođenih licima sa invaliditetom, minimalne i maksimalne cijene u okviru taksi tarife i način obavljanja auto-taksi prevoza propisuje nadležni organ jedinice lokalne samouprave.

“Isto tako, propisano je da je podzakonske akte za sprovođenje ovog zakona potrebno donijeti u roku od godinu dana od dana njegovog stupanja na snagu. S tim u vezi, pristupili smo pripremi odluke o auto- taksi prevozu. U odnosu na ranije odredbe, izmjenama i dopunama zakona definisana je i obaveza propisivanja radne odjeće za vozače. U važećoj odluci data je opšta odredba u smislu obaveze da taksi vozač mora imati uredan izgled”, saopšteno je iz Sekretarijata za saobraćaj.

Odredbama izmjena i dopuna Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju, kako saopštavaju iz Sekretarijata, šire je obrađeno pitanje uslova za vozače u auto taksi prevozu u smislu uslova koje treba ispuniti za dobijanje auto taksi legitimacije.-Zbog toga će se odredbe nove odluke kojima se uređuje ova problematika uskladiti sa propisanim zahtjevima, navode iz Sekretarijata za saobraćaj.

Da se zabrane šorts i papuče

Ideju uvođenja radne odjeće taksistima podržavaju u sindikatu taksista. Predsjednik SSTCG Borislav Pavlović navodi da su oni jedni od inicijatora da se uvede radna odjeća.

“Svako udruženje će da uniformiše svoje radnike. Ne mogu da rade u šortsu i papučama, a takvih slučajeva sada ima”, naveo je Pavlović.

Pavlović navodi da odluka o taksi prevozu još ne može biti gotova jer Ministarstvo saobraćaja nije završilo pravilnik o novoj legitimaciji koja treba da se uvede.