21-02-2022

Obilazak Luštice u čast Međunarodnog dana turističkih vodiča

Asocijacija turističkih vodiča Crne Gore organizovala je, povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča, edukativnu turu i obilazak Luštice, uz podršku Turističke organizacije Tivat.


Foto: TO Tivat

Iz TO Tivat je saopšteno da Asocijacija turističkih vodiča Crne Gore svake godine proslavlja Međunarodni dan turističkih vodiča, koji se obilježava danas, na poseban način.

“Ove godine, u susret pomenutom danu, organizovana je edukativna tura uz podršku Turističke organizacije Tivat. U subotu, za predstavnike turističkih vodiča, upriličen je obilazak Panoramskog puta Život na Luštici”, navodi se u saopštenju.

Život na Luštici je projekat turističkih organizacija Tivta i Herceg Novog, sa ciljem povezivanja poluostrva Luštica u jedinstvenu turističku ponudu, gdje se na relativno malom prostoru mogu doživjeti brojne kulturne i prirodne raznolikosti.

“U okviru ove rute turistički vodiči su obišli posebni rezervat prirode Solila, ambijentalno naselje Bjelila, selo Klinci, kao i tvrđavu Kabala iz austrougarskog perioda”, rekli su iz TO Tivat.

Neizostavni dio ovog obilaska je, kako se dodaje, posjeta porodičnom gazdinstvu Moric, gdje je upriličena tradicionalna dobrodošlica uz degustaciju domaćih proizvoda. Gosti su imali mogućnost da upotpune obilazak ovog dijela Luštičkog poluostrva vožnjom bicikli i kvadova.

Obilasku poluostrva Luštica i druženju sa turističkim vodičima je prisustvovala i sertifikovani Interpret Europe vodič – državni koordinator u Crnoj Gori, Bojana Sekulić.

Ona je ovu rutu obogatila svojim izlaganjem kroz koje je prisutnima predstavila tradicionalnu gradnju i autentičnost suvomeđe, te pokazala kako izgleda interpretacija kulturnog nasljeđa po Interpret Europe kriterijumima.

Sekulić je svojim izlaganjem dala primjer kako da turistički vodiči svoje vođenje obogate interaktivnim i slikovitim pristupom određenoj temi.

TO Tivat je čestitala turističkim vodičima njihov dan sa željom da nastave uspješno voditi ture i promovisati ljepote naše zemlje.

Međunarodni dan turističkih vodič se svake godine obilježava 21. februara još od 1990. godine, u gotovo svim državama širom svijeta. Cilj obilježavanja ovog datuma je podizanje svijesti o značaju zanimanja turističkog vodiča u društvu, u odnosu na lokalnu zajednicu i turističku privredu.

Izvor: Mina service