23-02-2016

Obilježen Međunarodni dan turističkih vodiča

Trodnevnim programom koji je obuhvatio obilaske muzeja i lokaliteta Budve i Kotora, kao i pješačku turu „Jegorov put“ Asocijacija turističkih vodiča Crne Gore proslavila je ove godine međunarodni dan turističkih vodiča.

Obilježen Međunarodni dan turističkih vodiča | Radio Televizija Budva

Vodiči ove asocijacije poveli su zainteresovane građane i novu generaciju polaznika licencirane obuke za turističkog vodiča na Fakultetu za biznis i turizam Budva na besplatne obilaske i ture, a u akciju su se uključili i JU “Muzeji i galerije Budve” kaoi Turistička Organizacija Kotor koji su omogućili besplatan obilazak muzeja i oslobađanje od taksi tokom programa.

Svjetska federacija asocijacija turističkih vodiča (WFTGA) već gotovo tri decenije obilježava 21. februar kao Međunarodni dan turističkih vodiča, koji je u međuvremenu postao najznačajniji datum za promovisanje važnosti ovog zanimanja u turističkim destinacijama. U godini u kojoj broj međunarodnih turističkih dolazaka prema podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO) raste iznad svih očekivanja, odabrana je tema kojom se želi skrenuti pažnja na očuvanje prirodnih i kulturnih resursa – održivost. Upravo u tome, smatra g-đa Darinka Grloman iz ATVCG-a, vodiči mogu dati značajan doprinos kao neko ko „objašnjava lokalitete, običaje, tradiciju, lokalno zanatstvo i prenosi ideju o zaštiti prirode i kulturnog naslijeđa.“

I mada se svakodnevno susrijeću s tim građani možda i nijesu svijesni njihove važnosti, te su stoga u ATVCG-u ove godine pažljivo odabrane ture putem kojih se šira javnost može upoznati s našim prirodnim i kulturnim naslijeđem.

G-đa Grloman ističe da je ističe da je „zadovoljna odzivom građana, kao i da je važno da Crna Gora kao turistička destinacija u ovom segmentu drži korak sa svijetom“.

Dekan FBT-a prof. Rade Ratković smatra da su „vodiči najznačajniji međukulturni posrednici koji u velikoj mjeri determinišu kakav će utisak o našoj destinaciji turisti ponijeti, te da svaka država mora posebno voditi računa o kvalitetu njihove obuke“.

U Crnoj Gori ovaj datum se obilježava već drugu godinu za redom a u Asocijaciji turističkih vodiča Crne Gore i na Fakultetu za biznis i turizam Budva sigurni su da će se ova tradicija nastaviti, a za narednu godinu najavljuju još bogatiji program.