09-08-2022

Objavljen naknadni konkurs za upis u prvi razred srednje škole

Ministarstvo prosvjete objavilo je danas Naknadni konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2022/2023. godinu za koji prijavljivanje počinje 17. avgusta.

Objavljen naknadni konkurs za upis u prvi razred srednje škole | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

Kao i u junskom roku, prijava na Konkurs podnosi se elektronski na adresu www.upisi.edu.me Učenici će moći da se za upis prijave i u školi, ukoliko iz nekog razloga imaju problem pri elektronskoj prijavi.

Učenik koji prvi put koristi aplikaciju za upis potrebno je da se prethodno registruje. Prijavljivanje učenika trajaže tri dana – 17. 18. i 19. avgusta.

Za učenike koji se nisu upisali u prvom upisnom roku kao i za one koji su polagali popravne ispite iz predmeta devetog razreda, mjesta ima dovoljno u svim opštinama, kažu u Ministarstvu.

Slobodnih mjesta u avgustovskom upisnom roku za učenike koji žele da se obrazuju po programu opšte gimnazije ima mjesta u svim školama osim u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ i u Podgorici i Gimnaziji „Petar I Petrović Njegoš“ u Danilovgradu.

U Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici i u Gimnaziji „Stojan Cerović“ u Nikšiću mjesta ima za učenike koji žele da se obrazuju po programu matematičke gimnazije.

Za učenike-sportiste slobodnih mjesta ima u Srednjoj mješovitoj školi u Golubovcima i u Gimnaziji „Stojan Cerović“ u Nikšiću.

Mjesta u stručnim školama takođe ima dovoljno. U Školi u Golubovcima ima mjesta na programima ekonomije, ugostiteljstva, poljoprivrede, ličnih usluga. U Podgorici učenici imaju mogućnost upisa na programe iz oblasti građevine (niskogradnja, visokogradnja i hidrogradnja), poljoprivrede, prerade hrane, automehatronije, elektronike, energetike, termotehnike, saobraćaja, grafičarstva, zaštite životne sredine, ugostiteljstva i drugim.

U Nikšiću učenici imaju mogućnost izbora programa iz oblasti ugostiteljstva, prerade hrane, mašinstva, automehatronike, elektrotehnike.

U Baru mjesta ima na programima iz oblasti turizma, ugostiteljstva, ekonomije, poljoprivrede i drugih oblasti.

U Beranama mjesta ima na programima ekonomije, turizma, ugostiteljstva, šumarstva, mašinstva, elektrotehnike

Učenici koji se odluče da se obrazuju po programima u trogodišnjem trajanju imaju mogućnost uključivanja u dualni oblik obrazovanja. Za ove učenike Ministarstvo prosvjete obezbjeđuje naknade za učenike prvog i drugog razreda. Naknadu u trećem razredu obezbjeđuje poslodavac. Naknada učenicima prvog razreda je 10%, drugog razreda 15% i trećeg razreda 20% prosječne neto zarade. U prvom razredu učenici su jedan dan kod poslodavca, u drugom dva i u trećem tri dana kod poslodavca.

Slobodna mjesta u JU Srednjoj mješovitoj školi »Danilo Kiš« Budva

1) Opšta gimnazija - 5 učenika

Turizam, trgovina i ugostiteljstvo
Obrazovni programi (nivo IV1)
1) Gastronom - 8 učenika
2) Restorater - 23 učenika

Obrazovni programi (nivo III)
1) Kuvar* - 9 učenika
2) Konobar* - 26 učenika
3) Poslastičar* - 12 učenika

Tekst naknadnog konkursa može se pogledi na ovom linku