18-04-2024

Objavljen Program privremenih objekata u zoni morskog dobra za period 2024-2028. godine

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine objavilo je Program privremenih objekata u zoni morskog dobra. Taj dokument odnosi se na period od četiri godine, odnosno za period 2024-2028. godine.


Foto: arhiva, Portal RTV Budva

U dokumentu se ističe da je Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine ovlašćeno da definiše zone i lokacije za postavljanje privremenih objekata na morskom dobru. Ovaj korak je u skladu sa zakonskom regulativom, koja propisuje da se oblast morskog dobra podvrgava programu privremenih objekata do usklađivanja sa planiranom namjenom prostora.

Prema navedenim smjernicama, program privremenih objekata precizira zone, odnosno lokacije u granicama područja morskog dobra na kojima se privremeno, do njihovog privođenja namjeni, mogu postavljati privremeni objekti, njihova vrsta i namjena.

"Vrste privremenih objekata prema načinu na koji su pričvršćeni za tlo i prema namjeni određene su u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima za postavljanje odnosno građenje privremenih
objekata, uređaja i opreme. Za djelove morskog dobra koji se mogu urediti i koristiti kao kupališta, date su smjernice sa
urbanističkim uslovima, dok se organizacija kupališta definiše u skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima u pogledu uredjenosti i opremljenosti vrstama i uslovima korišćenja kupališta na moru", navodi se, između ostalog, u dokumentu koji je Vlada objavila.

Sve navedene odredbe, uključujući i uslove za postavljanje privremenih objekata na kupalištima, integralni su deo Programa privremenih objekata, što omogućava sveobuhvatan pristup regulisanju aktivnosti na morskom dobru.

PROGRAM PRIVREMENIH OBJEKATA U ZONI MORSKOG DOBRA ZA OPŠTINU BUDVA ZA PERIOD 2024 – 2028. GODINE

Iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom kazali su da će tenderski postupak za plaže, kupališta i privremene objekte sprovesti u oktobru ove godine.

Rađenović:Novi tenderski postupak u oktobru ili novembru

Ugovorne odnose sa Morskim dobrom ima više od hiljadu korisnika, od čega je više od 500 zakupaca kupališta.