07-05-2020

Obuka za nastavnike o korišćenju digitalnih alata

Ministarstvo prosvjete, uz podršku UNICEF-a, organizovaće obuku nastavnika osnovnih i srednjih škola o korišćenju digitalnih alata za interaktivno učenje, najavila je savjetnica u tom resoru Milica Mićunović.


Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kako je navela, rezultati istraživanja koje je uradio Ipsos uz podršku UNICEF-a pokazali su da je projekat UčiDoma bio uspješan, ali i da je neophodna digitalizacija, koju je Ministarstvo postavilo kao prioritet.

"Da bi se usljed krize izazvane pandemijom COVID-19 unaprijedio kvalitet nastave, Ministarstvo će, uz podršku UNICEF-a, organizovati obuku nastavnika osnovnih i srednjih škola širom zemlje o korišćenju Office 365 digitalnih alata za interaktivno učenje", kazala je Mićunović.

Ona je poručila da se na taj način dugoročno unapređuje obrazovni sistem kroz jačanje digitalne pismenosti i nastavnika i djece.

Vršilac dužnosti šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Mihaela Bauer rekla je da je većina roditelja je, prema istraživanju koje je Ipsos sproveo uz podršku UNICEF-a, zadovoljna time kako su škole i vrtići reagovali na krizu sa koronavirusom.

"Takođe, većina roditelja nije zabrinuta da će djeca izgubiti radne navike zbog zatvaranja škola i vrtića", istakla je Bauer.

Kako je navela, ti podaci i činjenica da je inicijativa Učidoma uspješno sprovedena za vrlo kratko vrijeme, govore o velikom potencijalu obrazovnog sistema Crne Gore da se brzo transformiše u još savremeniji i kvalitetniji sistem učenja digitalnog doba.

"UNICEF će svakako podržati ovaj proces ne samo tokom krize s koronavirusom, već i nakon nje", poručila je Bauer.

Prema istraživanju koje je Ipsos sproveo uz podršku UNICEF-a krajem marta, preko dvije trećine građana je makar jednom gledalo TV kanal "Uči doma" u prethodnih sedam dana i većina njih su bili zadovoljni kvalitetom sadržaja.

"Većina roditelja je u istraživanju Ipsosa sprovedenom uz podršku UNICEF-a rekla da su njihova djeca naučila bolje da koriste nove tehnologije kako bi pratila školski program preko interneta, dok svaki drugi roditelj smatra da treba nastaviti sa stvaranjem nastavnog sadržaja na televiziji i internetu i nakon ove krize", zaključuje se u saopštenju.


Izvor: MINA News