19-03-2022

Očekuje se značajniji broj turista iz Češke i Slovačke

Crnogorska turistička privreda očekuje značajniji broj turista iz Češke i Slovačke tokom predstojeće sezone, saopštili su iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) i dodali da ta tržišta imaju veliki potencijal za Crnu Goru kao destinaciju.

Očekuje se značajniji broj turista iz Češke i Slovačke | Radio Televizija Budva

Foto: wwww.montenegrohostel.com

NTO je, u okviru učešća na međunarodnom turističkom sajmu Holiday World u Pragu, u saradnji sa nacionalnom avio-kompanijom Air Montenegro, organizovala B2B radionicu i pres konferenciju za turoperatore i medije iz Češke i Slovačke.

Konferencija, kojoj su prisustvovali neki od najznačajnijih čeških i slovačkih medija kao što su Pravo, novinky.cz, Česke Kormidlo, Yaht, Tema magazine, bila je prilika da predstavnici Crne Gore najave novi direktni let nacionalne avio-kompanije Air Montenegro na relaciji Tivat- Prag, koji će biti uspostavljen za predstojeću sezonu svakog utorka i subote u periodu od 14. juna do 8. oktobra.

„Na B2B radionici, predstavnici turističke privrede Crne Gore održali su sastanke sa oko 30 turoperatora sa ovih tržišta, koji su iskazali značajno interesovanje da uvrste Crnu Goru u svoje programe putovanja za predstojeću sezonu, posebno imajući u vidu novu avio-liniju ka Pragu, ali i dobru avio-povezanost sa Slovačkom preko Beča“, navodi se u saopštenju.

Radionici je prisustvovali oko 30 predstavnika turoperatora među kojima su Travel Family, Fisher, Kompas, METRED, Hoška Tour, Best Reisen, Tep Tour, Travel Topinka, Viola Travel, EVENtour, Mefico, Cvok, Touristic travel Prague.

Jana Kasanjička iz turoperatora Fisher rekla je da je imala priliku da posjeti Crnu Goru.

„Mogu reći da poznajem tu zemlju, ali vjerujem da ima još mjesta koje nijesam imala priliku da posjetim. Crnu Goru ću predstaviti kao turističku destinaciju i mojim klijentima, kako bi saznali koliko je to lijepa zemlja“, kazala je Kasanjička.

Predstavnica turoperatora České Kormidlo, Aaneta Autratova, navela je da su zainteresovani da vode češke klijente u Crnu Goru, jer smatraju da postoji veliki potencijl.

"Ovakve radionice pomažu da upoznamo i saznamo više o partnerima. Nadamo se da ćemo ostvariti kontakte i započeti saradnju naredne godine. Na češkom tržištu postojimo skoro 19 godina i imamo mnogo klijeneta u Hrvatskoj, Italiji i Austriji. Imamo neke ture i u Crnoj Gori, ali ne i organizovana ljetovanja, što se nadamo da će početi sljedeće godine“, poručila je Autratova.

Predstavnik agencije Travel Topinka, Miroslav Topinka, saopštio je da su njihovi klijenti djeca i tinejdžeri, te da su fokusirani na putovanja autobusom.

Destinacije koje rade su Crna Gora, Hrvatska, Španija i Italija.

„Dobro je što je organizovana B2B radionica u Pragu i sada imamo mnogo više turističkih informacija, posebno o smještaju za djecu i privatnom smještaju“, dodao je Topinka.

Direktor prodaje i podrške kupcima kompanije Air Montenegro, Dejan Pižurica, naveo je da su prepoznali potencijal ovog sajma.

„Pretpostavljam da je javnost upoznata da od 14. juna krećemo sa redovnim letovima iz Praga za Tivat. Kada otvarate novi liniju veoma je bitno da to ispromovišete. Ta ideja nas je pokrenula i u dogovoru sa NTO organizovali smo ovaj B2B event, na kojem je bilo preko 30 turoperatora i agencija. Utisci su pozitivni, zadovoljni smo i možemo da konstatujemo da postoji potražnja iz Češke“, rekao je Pižurica.

On je dodao da očekuju nove turiste koji mogu posjetiti Crnu Goru tokom predstojeće sezone.

Maja Čuljković iz hotela Stara Čaršija Resort & SPA rekla je da je razgovarala sa dosta turoperatora iz Češke koji su jako zainteresovani za njihov hotel, upravo zbog linije koja će biti otvorena između Praga i Tivta, jer će to umnogome da im olakša dolazak do njihovog objekta.

„Upoznali smo interesantne partnere, nadam se da ćemo da ostvarimo saradnju i da će ova sezona biti mnogo bolja nego što je bila ranije. Ovakva okupljanja su nam jako korisna i mogu doprinjeti sticanju novih kontakata, kako bi uspjeli prevazići ove dvije krizne godine“, smatra Čuljković.

Promotivni događaj i crnogorski štand na sajmu Holiday World posjetila je otpravnica poslova Ambasade Crne Gore u Beču, Marija Lakić Barfus.

Iz NTO-a su saopštili da tržišta Češke i Slovačke imaju veliki potencijal za Crnu Goru kao turističku destinaciju.

Tokom 2019. godine Crnu Goru je posjetilo oko 23 hiljade turista iz Češke i Slovačke, koji su ostvarili oko 150 hiljada noćenja. Glavni motiv njihovog dolaska u Crnu Goru su pasivni odmor i opuštanje. Neke od omiljenih destinacija su im Budva, Bar, Ulcinj, Kotor i Podgorica.

„Ono što je trend jeste da se u posljednje vrijeme opredjeljuju za odmor dužine četiri do sedam dana i da nijesu više zadovoljni samo sunčanjem na plaži, već njihov odmor u sve značajnijoj mjeri podrazumijeva prirodu i aktivnosti. To su turisti koji uglavnom biraju smještaj u hotelima sa tri ili četiri zvjezdice, a od pojave pandemije koronavirusa karakteristična je veća tražnja za privatnim smještajem“, dodaje se u saopštenju.

Imajući u vidu unaprijeđenu avio-dostupnost za ovu sezonu, činjenicu da je Crna Gora među prvim evropskim destinacijama koje su ukinule COVID potvrde za ulazak u zemlju, ali i to da turisti iz Češke i Slovačke u najvećoj mjeri biraju mediteranske destinacije kao što su Hrvatska, Grčka i Italija, Crna Gora ima veliku šansu da se u narednom periodu pozicionira kao top destinacija za odmor na ovim tržištima.

Iz NTO-a su kazali da je Holiday World najznačajniji sajam turizma, ne samo u Češkoj, već i u cijeloj regiji srednje Evrope, koji okuplja preko 30 hiljada posjetilaca i profesionalaca iz turističke industrije Evrope, Afrike i Srednjeg Istoka.

Pored značajne posjete turista koji su u potrazi za svojom idelanom destinacijom za odmor, dodatnu vrijednost sajmu pruža i organizacija B2B događaja pod nazivom MBM Tourism Prague 2021, na kojem turističke organizacije, klasteri, turističke agencije, hoteli i ostali predstavnici turističkog sektora, imaju priliku da održe sastanke sa potencijalnim poslovnim partnerima.

Pored Crne Gore, među 700 izlagača iz 42 zemlje, ove godine učestvuju destinacije kao što su Grčka, Španija, Egipat, Izrael, Jordan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i drugi.