30-12-2021

Od 1. januara do 40% veće plate medicinskom kadru

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i predstavnici reprezentativnih sindikata zdravstva potpisali su Granski kolektivni ugovor za povećanje zarada u zdravstvu.Tako će od 01. januara 2022. zarade medicinskom kadru biti veće od 30-40 odsto, a nemedicinskom kadru između 13-26 odsto.


Foto: Arhiva

U ime Samostalnog sindikata zdravstva, ugovor je potpisala Ljiljana Krivokapić, a ispred Sindikata zaposlenih u zdravstvu Crne Gore, Nebojša Radonjić.

„Današnjim potpisivanjem Granskog kolektivnog ugovora sa reprezentativnim sindikatima zdravstva, isupunjavamo ono što smo obećali prije godinu dana da ćemo povećati plate zaposlenima u zdravstvenom sistemu, tako da će od 01. januara 2022. godine povećanje zarada medicinskom kadru biti veće od 30-40 odsto, a nemedicinskom kadru između 13-26 odsto”, kazala je nakon potpisivanja ugovora ministarka zdravlja.

Ona je naglasila da se prvi put dešava da Vlada Crne Gore inicira povećanje plata u zdravstvu, smanjuje nejednakost zarada, pa najveći rast ostvaruju zaposleni sa nižim koeficijentima, a najmanji direktori zdravstvenih ustanova.

„Ovo je još jedna potvrda da smo istrajali i bili ozbiljni u namjeri da uvažimo napore i požrtvovanje svih zaposlenih u zdravstvu, koji su svoj život opredijelili brizi o onome što nam je svima najvažnije, a zdravlje to svakako jeste. Takođe, ovo je i dokaz da Vlada i Ministarstvo zdravlja vode odgovornu politiku prema zaposlenima u zdravstvenom sistemu, jer kroz ovo povećanje zarada želimo da utičemo na poboljšanje standarda zaposlenih u zdravstvenom sistemu i vraćanja ugleda profesiji koja je decenijama bila zanemarivana“, istakla je dr Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da je započet i proces ulaganja u opremanje zdravstvenih ustanova i nabavku savremene medicinske opreme, kako bi i uslovi rada svih zdravstvenih radnika bili približni evropskom nivou, a usluge koje oni pružaju, kako je kazala, zaista je takva.

„ U nadi da ćemo u godini pred nama pobijediti epidemiju koja je u prethodnom periodu paralisala sve zdravstvene sisteme u svijetu, želim svima srećne predstojeće praznike, dobro zdravlje i blagostanje“, poručila je ministarka zdravlja.

„ Srećna sam što je posle ovoliko godina bavljenja sindikalizmom prvi put da je resorno ministarstvo u sadejstvu sa Ministarstvom finansija razmatralo i povećalo zarade zaposlenih u sistemu zdravstva. Do sada je uvijek bilo da se borimo za male procente, a kada imate startni koeficijent nizak svako povećanje je nedovoljno“, kazala je nakon potpisivanja ugovora predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva dr Ljiljana Krivokapić.

Ona je istakla da je ovo značajno povećanje zarada potvrda da Vlada veoma razmišlja o sektoru zdravstva,kao intelektualnoj eliti jednog društva i izrazila očekivanje da će u narednom periodu imati zadovoljne zdravstvene radnike, sa adekvatnim zaradama i uslovima rada.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Crne Gore, Nebojša Radonjić, pohvalio je, kako je kazao, ogromno povećenja plata zaposlenih u zdravstvenom sektoru, ali i naglasio da će se u narednom periodu zalagati da se u većoj mjeri nemedicinski kadar u dijelu zarada izjednači sa medicinskim.

'' Iako sam zadovoljan sa povećanjem koje je veliko, moramo učiniti sve da svi ljudi koji rade u zdravstvenom sektoru budu takođe zadovoljni '' poručio je Radonjić.