08-05-2024

Od danas obilježavanje Nedjelje Crvenog krsta; Tanović: U Budvi pozorišna predstava o problemu socijalne izolacije starijih

U susret obilježavanju Nedjelje Crvenog krsta, od sjutra do 15. maja biće realizovane brojne aktivnosti, o čemu je za Jutrom iz Budve govorio Aleksandar Tanović, volonter Crvenog krsta Budva.


Printscreen: YouTube/RTV Budva

U opštinskoj organizaciji u Budvi Nedjelja Crvenog krsta će, kako je rekao, biti obilježena na adekvatan način.

"Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana Crvenog Krsta i Nedjelje Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca jeste "Očuvajmo humanost" i to je jedan jako lijep podsjetnik na sve napore koji ljudi u Crvenom krstu širom svijeta čine kako bi očuvali humanost, pomogli ljudima koji se nalaze u teškim životnim okolnostima i sačuvali dostojanstvo ljudi. Crveni krst na teritoriji Crne Gore i u Budvi svakodnevno, danonoćno radi na ovim vrijednostima. U toku ove sedmice glavna jeste pozorišna predstava "Odive u crvenom" u režiji naše Milice Vučinić, a glavne akterke predstave su naše drage dame iz Kluba za starija lica. Centralna tema ove predstave je očuvanje humanosti, ali i jako važna tema socijalne izolacije, što mi i kroz Dom zdravlja u svakodnevnoj praksi vidimo. Dakle, vidimo da je socijalna izolacija posebno kod starijih lica jedan od jako velikih problema koje je možda i moderna tehnologija danas donijela i jedan od glavnih uslova za razvijanje depresije. I, u ovoj predstavi javnost će moći da vidi jako lijepe smjernice kako da izađemo iz tog kruga svakodnevnice i socijalne izolacije starijih, ali će se ukazati i na načine održavanja humanosti", kazao je Tanović.

Aktivnosti Crvenog krsta Budva su brojne tokom cijele godine, a Tanović je napravio kratak rezime.

"Jako je dobra saradnja Doma zdravlja i Crvenog krsta Budva i jako često organizujemo radionice, ali tu smo često i za konsultacije u bilo kom smislu kako bi mogli da pomognemo. Široka je mreža volontera u Crvenom krstu Crne Gore i Crvenom krstu Budve i kad god mogu ja iskoristim priliku da pozovem mlade da se uključe u volonterski rad koji će im donijeti dosta toga lijepog tokom života, veliki broj poznanstava... I mi smo tu i kao psiholozi uključeni u obuku volontera za pružanje prve psihološke pomoći. Tu kolege iz Crvenog krsta rade i pokazne vježbe kako se ukazuje i prva pomoć u nesrećama. Tu su i sabirne akcije jednom mjesečno, distribucija higijenskih paketa i prehrambenih proizvoda osobama koje su u stanju potrebe. Imamo i sve veći broj izbjeglica u Crnoj Gori i taj broj ne pada, a to će biti aktuelna tema i tokom sljedeće godine i pomoć Crvenog krsta biće i te kako neophodna", rekao je gost Jutrom iz Budve.

Govorio je i o tome kako pomoći penzionerima da se u trećoj životnoj dobi ne osjećaju zapostavljeno.

"U Crvenom krstu Budve imamo Klub za starija lica i to je jedno okupljanje koje je zaista vrijedna stvar u ovom gradu. Uključene su pretežno žene, ali ima i muškaraca i redovno radimo na nekim novim sadržajima. Oni su izuzetno kreativni, mi ih usmjeravamo i budimo tu njihovu kreativnost. Ne damo im da uđu u stege demencije, depresivnosti i socijalne izolacije. Pozivam sve građane, penzionere i starije da dođu u Crveni krst, da nam se jave, da se uključe u našu zajednicu. Dosta se putuje, često se organizuju i predstave, upoznajemo se sa ljudima iz drugih gradova. Znači, svake sedmice imamo neke nove i zanimljive aktivnosti. Kroz taj aktivni rad pokušavamo da uključimo stariju populaciju i da im ne dozvolimo da uđu u tu socijalnu izolaciju", zaključio je Tanović.