25-04-2020

Od početka epidemije bez posla ostalo 3,15 hiljada građana

Broj nezaposlenih u Crnoj Gori je od donošenja mjera za suzbijanje širenja epidemije koronavirusa do 22. aprila porastao za 3,15 hiljada, a najveći broj novoprijavljenih registrovan je u Podgorici, Nikšiću i Rožajama.


Foto: Ilustracija

Iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) Danu je saopšteno da se na evidenciju Zavoda u ovom periodu po osnovu prestanka radnog odnosa prijavilo 308 osoba.

Kako su kazali, na evidenciji ZZZ se, shodno stanju od 22. aprila, nalazilo 38,62 hiljade nezaposlenih osoba.

“U odnosu na 15. mart, kada je na evidenciji Zavoda registrovano 35,46 hiljada nezaposlenih, došlo je do povećanja nezaposlenosti za 3,15 hiljada ili 8,89 odsto”, kazali su iz Zavoda.

Kako su naveli, najviše novoprijavljenih bilo je u Podgorici 578, Nikšiću 343 i Rožajama 246.

“Po nivou kvalifikacija najviše je prijavljenih sa trećim i četvrtim nivoom, 57 odsto, sa prvim i drugim nivoom kvalifikacija, 24 odsto, dok je 19 odsto visokokvalifikovanih novoprijavljenih”, rekli su iz Dana.

Najveći broj osoba koje su ostala bez zaposlenja, i po tom osnovu se prijavili na evidenciju Zavoda, radilo je kod poslodavaca kojima je pretežna djelatnost bila trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala, zatim usluge smještaja i ishrane, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, ostale uslužne djelatnosti i građevinarstvo.

U cilju sprečavanja širenja zaraze virusom korona Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) zabranilo je sredinom marta rad ugostiteljskih objekata, tržnih centara, hotela, fitnes klubova i teretana, frizerskih i kozmetičkih salona, butika.

Iz Zavoda su ranije kazali da rade na pripremi pravovremenog vida podrške poslodavcima kako bi se spriječilo otpuštanje radnika, odnosno pokušala sačuvati radna mjesta i postojeći ljudski resursi kod poslodavaca.





Izvor: Mina