02-12-2021

Od početka godine riješeno preko 200 zahtjeva za izdavanje UT uslova

Sekretarijat za urbanizam i prostorno planiranje Opštine Budva do 25. novembra riješio je je 234 zahtjeva za izdavanje urbanističko tehničkih uslova dok je za 60 zahtjeva postupak u toku, kazao je v.d. sekretara tog sekretarijata Filip Popović.


Ilustracija, Foto: Pixabay

"Izdato je 186 urbanističko-tehničkih uslova, na 44 zahtjeva odgovoreno je obavještenjem o nemogućnosti izdavanja, a četiri zahtjeva su proslijeđena nadležnom ministarstvu, jer se radilo o objektima čiji gabariti prelaze 3.000 metara kvadratnih", naveo je Popović za Polis.

V.d. za urbanizam sekretar je kazao da je bilo preko 200 zahtjeva za izdavanje upotrebnih dozvola.

"U periodu od 1. januara do 2021. godine do danas podneseno je 237 zahtjeva za izdavanje upotrebne dozvole, od čega je riješen 231 zahtjev. Izdato je šest upotrebnih dozvola, doneseno je pet rješenja o obustavi postupka i 220 rješenja o odbijanju zahtjeva za izdavanje upotrebne dozvole", dodao je on.

Popović je govorio i o tome kada će Mediteranski sportski centar dobiti upotrebnu dozvolu.

"MSC svkako može da dobije upotrebnu dozvolu, ali prvo treba da se uradi rekonstrukcija krova, jer on nije prošao tehničke standarde. Rekonstrukcija može biti malo skuplja, ali mislimo da je to nešto što opština može da isfinansira. Nakon toga, potrebno je da projektanti daju saglasnost i da se, kada se rekonstrukcija odradi, podnese zahtjev za upotrebnu dozvolu", istakao je.

Kada su u pitanju zahtjevi za prenamjenu stambenog u poslovni prostor, dobijena su 23 zahtjeva. Za šest je postupak još u toku, a za ostale nije donijeto nijedno pozitivno rješenje. Takođe, Sekretarijat je u protekloj godini dobio 15 zahtjeva za odlučivanje o potrebi za elaboratom o procjeni uticaja objekta na životnu sredinu. Od toga je 11 rješenja da elaborate treba, a četiri da ih ne treba uraditi.

Podnijeto je 10 zahtjeva za davanje saglasnosti na elaborat procjne uticaja, za koje su donijeta četiri rješenja o davanju saglasnosti, a za šest zahtjeva je postupak i dalje u toku.

Sekretarijat je izdao i nekoliko rješenja o UT uslovima za privremene objekte.

"Od početka godine izdali smo ukupno četiri urbanističko-tehnička uslova za postavljanje i izgradnju privremenih objekata, sve prema planu koji je važeći", kazao je v.d. sekretar Popović.

Za narednu godinu on je najavio mogućnost da se opštinama vrati nadležnost izdavanja građevinskih dozvola.