08-05-2020

Od pokretanja Call centra za COVID 19 primljeno 14 hiljada poziva

Od 20. marta, kada je pokrenut Call centar za COVID 19, do srijede primljeno je više od 14 hiljada poziva, a operateri su anketirali 2.045 osoba, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).


Foto: IJZ

Iz IJZ su kazali da su se operateri odazvali na apsolutno svaki poziv.

"Dnevno je bilo prosječno 295 dolaznih poziva, uz prisutne varijacije u broju primljenih poziva, najmanje u nedjelju – 82, a najviše 25. marta – 774", kazali su iz IJZ, dodajući da je tokom prvog mjeseca rada Call centra dnevno bilo prosječno 366 dolaznih poziva.

Kako su objasnili, broj poziva varirao je od dana do dana, pa je sa objavljivanjem većeg broja osoba koje su pozitivne rastao broj poziva i suprotno.

Iz Instituta su kazali da je evidentan pad broja dolaznih poziva tokom vikenda i državnih praznika.

"Ako posmatramo dane vikenda i državne praznike prosječan broj poziva je 236, dok je tokom radnih dana prosječan broj dolaznih poziva 327", naveli su iz IJZ.

Kako su kazali, broj osoba za koje su operateri procijenili da je neophodno da ih provedu kroz upitnik, odnosno broj anketiranih osoba je 2.045, što znači da su dnevno u prosjeku anketirane 43 osobe.

"Od momenta kada je uspostavljena lokalna transmisija u Crnoj Gori, sve osobe, nezavisno od težine simptoma, a koje su operateri anketirali, bivaju pozvane od strane epidemiologa/ljekara iz Call centra, istog dana kada su se obratile Call centru", dodali su iz IJZ-a.

Kako su naveli, od pokretanja Call centra za COVID 19 do srijede ostvareno je 10.027 odlaznih poziva.

Iz IJZ su dodali da u odlazne pozive spadaju odlazni pozivi operatera za neostvarene dolazne pozive (propušten poziv), kao i pozivi epidemiologa/ljekara iz Call centra ka anketiranim osobama i nadležnim epidemiološkim službama.

"Dnevno je bilo prosječno 209 odlaznih poziva, uz prisutne varijacije u broju poziva, najmanje u nedjelju – 62, a najviše 3. aprila – 632", naveli su iz Instituta, dodajući da je tokom prvog mjeseca rada bilo prosječno 268 odlaznih poziva.

Navodi se da je broj dolaznih poziva varirao od dana do dana.

"Evidentan je i pad broja odlaznih poziva tokom vikenda i državnih praznika, pa tako, ako posmatramo dane vikenda i državne praznike, prosječan broj poziva je 151, dok je tokom radnih dana prosječan broj odlaznih poziva 241", rekli su iz Instituta.


Izvor: MINA News